Sekaná

6 porcií
60 minút + odležania
Keď sa povie sekaná, možno si predstavíte úplne obyčajné jedlo, ale práve naopak. Dobre pripravená sekaná s krémovou zemiakovou kašou zažiari aj ako nedeľný obed. Dajte si záležať na výbere mäsa, pokiaľ máte tú možnosť, nechajte si u mäsiara umlieť pol na pol hovädzie a bravčové mäso (chudé aj tučnejšie časti), alebo využite ETA mlynček na mäso, samostatný alebo prídavný ku kuchynskému robotu ETA Gratus.
Suroviny:
1 cibuľa
3 tvrdé rožky (deň, dva staré)
3 vajcia
2 strúčiky cesnaku
1 kg mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
250 ml mlieka
½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
2 lyžice majoránky
štipka drveného nového korenia
soľ a čerstvo mleté korenie
masť na vymazanie
lístky petržlenu na podávanie
ETA Peččenka
Postup:
1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno, rožky nastrúhajte na jemnú strúhanku, vajcia rozšľahajte a cesnak olúpte a prelisujte. Všetky suroviny (okrem masti a petržlenu) zmiešajte dohromady, osoľte a okoreňte a dajte na 1 hodinu vychladnúť do chladničky.
2. Z mäsovej zmesi vytvarujte pevnú šišku a niekoľkokrát s ňou buchnite o pracovnú plochu, aby ste mäso zbavili prebytočného vzduchu. Mokrými rukami uhlaďte povrch mäsovej šišky.
3. Dno pečenky zľahka vymažte masťou a vložte do nej sekanú. Pečte zhruba 25 minút. Potom otvorte, podlejte vypečenou šťavou a nechajte ešte 25 minút dopiecť. Pokiaľ sa povrch sfarbuje do zlata príliš rýchlo, dopekajte iba 15 minút, potom vypnite a nechajte v zatvorenej Pečenke dôjsť. Sekanú podávajte ozdobenú lístkami petržlenu.