Sekaná

Sekaná

 

6 porcií

 

60 minút + odležania

Keď sa povie sekaná, možno si predstavíte úplne obyčajné jedlo, ale práve naopak. Dobre pripravená sekaná s krémovou zemiakovou kašou zažiari aj ako nedeľný obed. Dajte si záležať na výbere mäsa, pokiaľ máte tú možnosť, nechajte si u mäsiara umlieť pol na pol hovädzie a bravčové mäso (chudé aj tučnejšie časti), alebo využite ETA mlynček na mäso, samostatný alebo prídavný ku kuchynskému robotu ETA Gratus.

Suroviny:

1 cibuľa

3 tvrdé rožky (deň, dva staré)

3 vajcia

2 strúčiky cesnaku

1 kg mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)

250 ml mlieka

½ lyžičky nastrúhaného zázvoru

2 lyžice majoránky

štipka drveného nového korenia

soľ a čerstvo mleté korenie

masť na vymazanie

lístky petržlenu na podávanie

 

ETA Peččenka

Postup:

1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno, rožky nastrúhajte na jemnú strúhanku, vajcia rozšľahajte a cesnak olúpte a prelisujte. Všetky suroviny (okrem masti a petržlenu) zmiešajte dohromady, osoľte a okoreňte a dajte na 1 hodinu vychladnúť do chladničky.

2. Z mäsovej zmesi vytvarujte pevnú šišku a niekoľkokrát s ňou buchnite o pracovnú plochu, aby ste mäso zbavili prebytočného vzduchu. Mokrými rukami uhlaďte povrch mäsovej šišky.

3. Dno pečenky zľahka vymažte masťou a vložte do nej sekanú. Pečte zhruba 25 minút. Potom otvorte, podlejte vypečenou šťavou a nechajte ešte 25 minút dopiecť. Pokiaľ sa povrch sfarbuje do zlata príliš rýchlo, dopekajte iba 15 minút, potom vypnite a nechajte v zatvorenej Pečenke dôjsť. Sekanú podávajte ozdobenú lístkami petržlenu.