Žitno-špaldové celozrnné žemle

Žitno-špaldové celozrnné žemle

4 žemle

55 minút

Chystáte sa na grilovačku alebo si chcete pripraviť domáce burgery len tak pre radosť? Vyskúšajte tieto žitno-špaldové celozrnné žemle od Martiny Lacingerové. Sú zaujímavou alternatívou k tým klasickým a navyše vás prekvapí, ako sú vláčne.

Suroviny:

12 g droždia 
1 (menšia) lyžička trstinového cukru 

130 ml vlažnej vody 
120 g celozrnnej hladkej žitnej múky 
120 g celozrnnej hladkej špaldovej múky 

1 lyžička soli 
1 žĺtok 
1,5 lyžice olivového oleja 

vajce + 1 lyžica mlieka na potretie 
sezamové semienka na posypanie

Postup:

1. Droždie rozdrobte do misky a premiešajte s cukrom. Zalejte vlažnou vodou a nechajte 15 – 20 minút odpočívať, aby vzišiel kvások. 
2. Múky zmiešajte v mise (kotlíku na hnetenie cesta) so soľou. Pridajte vzídený kvások, žĺtok a olej a vytvorte vláčne cesto. Nechajte robota hniesť cesto 5 – 10 minút. Potom ľahko poprášte múkou (je jedno ktorou) a nechajte pod utierkou hodinu kysnúť.
3. Cesto vyberte na pomúčenú dosku. Prepracujte a rozdeľte na 4 rovnako veľké kusy. Z každého utvorte bochník s priemerom asi 9 cm a vysoký 2 cm. Skôr než vysoké bochníky vytvorte placky pripomínajúce napríklad karbonátky. Počas pečenia vyskočia a v prípade burgerov by bolo náročné ich konzumovať. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte pod utierkou hodinu kysnúť. 
4. Po hodine potrite vajcom rozšľahaným s lyžicou mlieka. Posypte semienkami – môžu byť sezamové, ale kľudne aj slnečnicové, tekvicové atď. 
5. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C – režim teplovzdušný. Pečte 25 minút.