Retro recepty z roku 1951 pre elektrický šľahač

Retro recepty z roku 1951 pre elektrický šľahač

S nákupom nového pomocníka do kuchyne od ETA získajú zákazníci okrem návodu k jeho použitiu aj recepty, aby sa s prístrojom jednoducho zžili. Rovnako tomu bolo tomu aj v roku 1951, kedy sa sortiment firmy rozrástol o Elektrický šľahač 433.

Päťdesiate roky, zlatý vek mechanizácie a elektronizácie, prináša do nejednej kuchyne nebývalú pohodu. Každá štvrtá rodina v ČSSR si v tej dobe do domácnosti zaobstaráva niektorý z nových elektrospotrebičov podniku Elektro-Praga Hlinsko, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj prvý Elektrický šľahač typu 433. Gazdinky sú síce zvyknuté všetko pripravovať tradičnou cestou – šľahače sa však skoro osvedčia ako skvelí pomocníci pri príprave múčnikov a zákuskov a stávajú sa tak súčasťou väčšiny vybavených kuchýň.

 

S viac než 60ročným odstupom sa teraz môžete na recepty k prvému elektrickému šľahaču pozrieť. Možno vám prinesú inšpiráciu pri práci s modernejšou verziou šľahača.


 

Šľahaná bábovka a omelety

6 celých vajec, 20 dkg cukru, kôra z 1 citrónu a roztlčenú vanilku šľaháme 10 až 12 minút. Pridáme 18 dkg múky, šťavu z 1 citrónu a ručne zľahka zamiešame. Pečieme asi ¾ hodiny mierne v trúbe.

 

Rýchla omeleta

Do snehu ušľahaného z 3 bielkov zašľaháme 3 žĺtky, 2 lyžice cukru a potom zľahka primiešame 1 lyžicu múky. Panvicu potrieme maslom a omelety pečieme rýchlo do zlata. Omeleta sa podáva preložená, potrená zaváraninou.

 

Piškótová bábovka

Ušľaháme 5 celých vajec a 15 dkg cukru, do tuhej hmoty zľahka primiešame 8 dkg múky. Bábovka sa nechá pozvoľna piecť.

 

Francúzska omeleta

Na šľahači sa vyšľahá 6 celých vajec s 3 lyžicami kyslej smotany, 1 lyžicou múky a trochou soli. Pečie sa rýchlo v trúbe do zlata. Podáva sa ako predkrm, plnená zeleninou a hubami.

 

Mechová torta

Do snehu z 3 bielkov sa zašľahá 14 dkg cukru a 7 žĺtkov. Šľaháme až do zhustnutia, potom ručne primiešame 14 mletých lieskových orechov alebo nalúpaných mandlí, citronádu a klinček. Pečie sa zvoľna ako buchta. K zvýšeniu lahodnosti šľahaného prípravku odporúčame za parných dní sklenenú misu pred použitím ochladiť.