Sušička ovocia: Ako si ju vybrať a naplno využiť v kuchyni?

Sušička ovocia: Ako si ju vybrať a naplno využiť v kuchyni?

Leto. Na záhrade dozrievajú hrušky a broskyne, v záhonoch sa červenajú maliny, košíky z lesa sú plné húb a večer na grile voňajú domáce bylinky. Ak si chcete kúsok tohto požehnaného obdobia schovať na zimu, rozhodne sa nezaobídete bez dobrej sušičky na ovocie. Nielenže vám pomôže uchovať v ovocí vitamíny a minerály, ale môžete ju tiež využiť aj ako skvelého kuchynského pomocníka. Ako na to? 

Sušičky sú navrhnuté tak, aby sušili ovocie, zeleninu, huby alebo bylinky pri teplote od 30 °do 70 °C. Túto výbornú vlastnosť môžete využiť tiež na prípravu kvásku alebo jogurtu, na sušenie domácich cestovín, sušenie mäsa, pri príprave ochutených solí a vegety, výrobe domácich müsli tyčiniek alebo krekerov. Výhodou je, že sušičky majú relatívne nízku obstarávaciu cenu a spracujete v nich prakticky všetko, čo vyrástlo na záhrade, v sade alebo v lese. 

Ako si vybrať sušičku ovocia? 

Sušičku ovocia môžete vyberať z dvoch základných kategórií. Tou prvou sú klasické sušičky, ktoré sušia vďaka vertikálnemu prúdeniu vzduchu. Taká sušička je vybavená rôznym počtom sít, na ktorých usušíte hlavne ovocie, zeleninu a bylinky. 

Druhou kategóriou sú veľkokapacitné sušičky, dokážu usušiť až 3 kg ovocia naraz. U takých modelov je bežné presné nastavenie podľa druhu surovín a horizontálne prúdenie vzduchu, ktoré sa postará o rovnomerné sušenie bez toho, aby ste museli sušíace sitá vymieňať a prehadzovať. 

Pri výberu sušičky sa preto zamerajte na: 

  • počet sušiacich sít – ideálny počet je 5 a viac sušiacich sít, ktoré sú stohovateľné a podľa typu sušičky ich môžete ľubovoľne pridávať alebo uberať
  • regulácia teploty – skontrolujte, aký má sušička rozsah teplôt a vyberajte ideálne takú, kde si môžete teplotu nastaviť na konkrétnu. Pomôže vám to využiť sušičku naplno aj pri príprave jogurtu alebo pri kysnutí cesta. 
  • cirkulácia vzduchu – vo väčšine sušičiek prúdi vzduch vertikálne a je preto potrebné pláty v priebehu sušenia občas vymeniť alebo pootočiť. Veľkokapacitné sušičky sú vybavené horizontálnou cirkuláciou vzduchu, ktorá zaistí rovnomerné sušenie a pomôže aj pri príprave RAW pokrmov. 
  • časovač – sušenie väčšinou trvá niekoľko hodín a je možné, že počas tej doby budete v práci alebo v posteli. Rada sušičiek je vybavená aj časovačom, ktorý ju umožní vo zvolenom intervale vypnúť. Dobré sušičky navyše majú ochranu proti prehriatiu, aby ste ich mohli nechať bez obáv doma pracovať samotné. 

Náš tip: Vyskúšali sme za vás sušičky od ETA. ETA Freya je skvelá vďaka pomeru ceny a výkonu, hodí sa aj pre drobné dávky ovocia, vyzerá elegantne a nezaberie veľa miesta. ETA Fresa je sušička s veľkorysým počtom 8 sušiacich sít a časovačom. ETA Vital Air je špičková veľkokapacitná sušička, ktorá doma zastane skutočne veľké množstvo práce a patrí medzi to najlepšie, čo na trhu nájdete. Jej veľkou výhodou je úspora času a energie. 

Ako sušičku využiť v kuchyni? 6 super receptov, ktoré si obľúbite

Sušička je skvelá vec, ktorú môžete využiť nielen na sušenie ovocia, zeleniny, mäsa alebo byliniek, ale tiež ako pomocníka pri varení. Využívajú ju šéfkuchári v tých najmodernejších kuchyniach a my sme sa nechali inšpirovať niektorými ich receptami. 

Ovocné plátky

„Sušičky sa dajú skvele využiť na prípravu krekerov alebo ovocných plátkov, “ hovorí Vladan Černobila z ETA. „Rozmixujete ovocie, môžete ho trocha prisladiť medom, pokiaľ chcete, a nalejte na špeciálnu podložku, ktorú má napr. sušička ETA Vital Air. Ak ju vaša sušička nemá, vyložte sušiace pláty papierom na pečenie. Sušte pri nižších teplotách, aby koža nepopraskala a nedošlo k strate dôležitých živín a vitamínov. Skvelá a zdravá desiata je na svete.“

Domáca vegeta i bylinková soľ

Sušičky sa dajú využiť na prípravu domácej vegety. Stačí nakrájať koreňovú zeleninu a bylinky, starostlivo usušiť a potom rozmixovať spoločne so soľou. Podobne si môžete doma urobiť bylinkovú a cesnakovú soľ alebo hubový a paradajkový prášok na dochucovanie omáčok, polievok a mäsa. 

Sušené mäso Jerky

Až sa budete baliť na letný výlet, pribaľte si okrem ovocných plátkov tiež sušené mäso, ktorému sa všade po svete hovorí Jerky. Recept nájdete tu a máme pre vás malý tip. Pokiaľ máte sušičku s podložkami na sušené ovocné plátky, použite ju na zachytenie šťavy z mäsa na dne sušičky. Ušetríte si tým veľa práce pri čistení sušičky. 

Kysnuté cesto

Sušičku používa tiež bežkyňa Katka Kašparová, ktorá v nej necháva mimo iného kysnúť cesto na buchty, na koláče alebo na chlieb. Zarobené cesto nechá pri miernej teplote vykysnúť v sušičke. Cesto je krásne vláčne a kysnutie netrvá tak dlho. V sušičke si môžete jednoducho pripraviť tiež kvások, uvidíte, že si v nej bude vyložene užívať. 

Domácí jogurt

Teplo v sušičke sa skvele hodí tiež pre dozrievanie domácich jogurtov. Môžete si tak doma urobiť mliečne výrobky podľa vlastnej chuti. Bez konzervantov a bez éčok. Uvidíte, že na nich budete patrične pyšní. 

Zdravé krekery 

To, čo dokáže sušička skutočne výborne, sú domáce krekery. Stačí namočiť ľanové alebo slnečnicové semienka do vody a nechať ich poriadne nasiaknuť. Pridajte k nim cesnak, bylinky, trochu soli, lyžičku oleja, nastrúhanú mrkvu a petržlen a rozmixujte. Hotovú zmes rozložte na sušiace pláty alebo sušiace sito vyložte papierom na pečenie a sušte v sušičke na nízku teplotu, pokiaľ nebudú krekery pekne chrumkavé.