Tutoriál miery a váhy: Ako si poradiť s vážením na hrnčeky a lyžičky?

Tiež občas narazíte v recepte na mieru 1 hrnček a premýšľate, koľko to tak môže byť? A aký hrnček správne zvoliť, keď recept pokračuje exaktným údajom ‒ napríklad 2 vajcia? Na digitálnej váhe ETA Vital sme najčastejšie potraviny prevážili.
Ideálnou mierou je hrnček o veľkosti 200 ml. Vyberajte oválny bez zúženia, aby ste ľahko dokázali odhadnúť jeho polovicu či štvrtinu a váhu tak trafili čo najpresnejšie. Pokiaľ svojmu odhadu neveríte, vyhraďte si jeden hrnček iba k vareniu a miery si na ňom poznačte netoxickou trvanlivou fixkou. Podľa tejto mierky môžete potom odmeriavať veľmi presne. Ak často používate aj iné suroviny než z nášho zoznamu, sami si ich navážte. Najprv zvážte prázdny hrnček a po jeho naplnení ho zvážte ešte raz a jednoducho odčítajte váhu samotného hrnčeku.
Tekutiny
Vodu, mlieko, olej a ďalšie tekuté suroviny v hrnčeku ľahko odmeriate. Odhadnite množstvo a prilievajte tekutinu, až hladina dosiahne rysky.
Sypké suroviny
Váha surovín v 1 hrnčeku o objeme 200 ml:
120 g práškového cukru
150 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového)
110 g hladkej múky
145 g hrubej múky
230 g soli
180 g pšena (a ďalších menších zrniek obilnín)
120 g šošovice (a ďalších väčších zrniek strukovín)
200 g ryže
40 g cestovín
125 g mandlí
Váha surovin v 1 zarovnanej kávovej lyžičke:
4 g práškového cukru
5 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového)
4 g hladkej múky
4,5 g hrubej múky
7 g soli
Váha surovin v 1 zarovnanej polievkovej lyžici:
10 g práškového cukru
11 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového)
9 g hladkej múky
10 g hrubej múky
20 g soli