Tutoriál miery a váhy: Ako si poradiť s vážením na hrnčeky a lyžičky?

Tutoriál miery a váhy: Ako si poradiť s vážením na hrnčeky a lyžičky?

Tiež občas narazíte v recepte na mieru 1 hrnček a premýšľate, koľko to tak môže byť? A aký hrnček správne zvoliť, keď recept pokračuje exaktným údajom ‒ napríklad 2 vajcia? Na digitálnej váhe ETA Vital sme najčastejšie potraviny prevážili.

Ideálnou mierou je hrnček o veľkosti 200 ml. Vyberajte oválny bez zúženia, aby ste ľahko dokázali odhadnúť jeho polovicu či štvrtinu a váhu tak trafili čo najpresnejšie. Pokiaľ svojmu odhadu neveríte, vyhraďte si jeden hrnček iba k vareniu a miery si na ňom poznačte netoxickou trvanlivou fixkou. Podľa tejto mierky môžete potom odmeriavať veľmi presne. Ak často používate aj iné suroviny než z nášho zoznamu, sami si ich navážte. Najprv zvážte prázdny hrnček a po jeho naplnení ho zvážte ešte raz a jednoducho odčítajte váhu samotného hrnčeku.

 

Tekutiny


Vodu, mlieko, olej a ďalšie tekuté suroviny v hrnčeku ľahko odmeriate. Odhadnite množstvo a prilievajte tekutinu, až hladina dosiahne rysky.
 

 

Sypké suroviny


Váha surovín v 1 hrnčeku o objeme 200 ml:

120 g práškového cukru  
150 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového) 
110 g hladkej múky 
145 g hrubej múky 
230 g soli 
180 g pšena (a ďalších menších zrniek obilnín) 
120 g šošovice (a ďalších väčších zrniek strukovín) 
200 g ryže 
40 g cestovín  

125 g mandlí  

 

Váha surovin v 1 zarovnanej kávovej lyžičke:

4 g práškového cukru 
5 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového) 
4 g hladkej múky 
4,5 g hrubej múky 
 7 g soli 

 

Váha surovin v 1 zarovnanej polievkovej lyžici:

10 g práškového cukru 
11 g kryštálového cukru (krupicového aj trstinového) 
9 g hladkej múky 

10 g hrubej múky 
20 g soli