Zuzana Zuzáková alias Dezertína: Nájdite, v čom ste dobrí a nešetrite vanilkou

Zuzana Zuzáková alias Dezertína: Nájdite, v čom ste dobrí a nešetrite vanilkou

Pravidelne provokuje chuťové bunky zákazníkom obľúbeného brnenského Food Trucku a fotkami svojich pestrofarebných dezertov spúšťa slinný reflex instagramovým fanúšikom, ktorých počet sa šplhá k 25 tisícom. Na recept na sladký život sme sa Zuzany Zuzákovej alias Dezertíny skrátka nemohli neopýtať… 

 

Práve ste sa vrátila z dlhej cesty – chýbala Vám vaša práca?

December je pre nás pracovne najťažším mesiacom. Na námestí, kde s food truckom stojíme väčšinu času, sú vianočné trhy a my máme otvorené každý deň, skoro stále do večera. Pohybuje sa tam veľké množstvo ľudí a pre nás to znamená náročné každodenné prípravy. Je to veľmi vyčerpávajúce ako fyzicky, tak pre mňa asi aj viac psychicky. Takže na konci tohto šialenstva som sa už vyslovene tešila, že vypadneme preč. Že nebudem musieť myslieť na prácu a na to, čo treba pripraviť na ďalší deň. Po nejakej dobe to ale samozrejme začalo, začali prichádzať nápady, čo by som mohla nové vymyslieť. Aj to je pre mňa znamenie toho, že to ešte nejakú dobu vydržím robiť. Takže áno, po čase mi práca chýbala. 

 

Priviezla ste si nejakú inšpiráciu? Kde ju najčastejšie čerpáte?

Tým, že Indonézia je surovinami extrémne odlišná od tých našich, tak sa veľmi ťažko prenáša väčšina toho, čo tam človek ochutná. Človek u nás nezoženie exotické ovocie, ktoré tam rastie na každom rohu, ani typy múky alebo iné položky, ktoré sú tam v top kvalite. Nápady som si priniesla. Ale bolo to hlavne kvôli tomu, že som mala opäť čas rozmýšľať a vymýšľať. A hlavne si vyčistiť hlavu. Inšpirácia teda ku mne najčastejšie prichádza vtedy, keď môžem na chvíľu vypnúť.

 

Kedy Vás napadlo, že sa budete prípravou dezertov živiť?

Ja si to neuvedomujem ešte ani teraz. Ale nie, skutočnosť je taká, že ma zatiaľ neživí len pečenie, ale celkovo náš food truck, v ktorom v podstate každý deň pracujem. My to interne nejak neoddeľujeme, je to celok, ktorý patrí k sebe. 

 

 

Aký dezert je Váš najobľúbenejší? A ktorý si získal najväčšiu obľubu u Vašich zákazníkov?

Priznám sa, že ja sama sladké takmer nejem. Málokedy dostanem vyslovene chuť na koláč. Tak ako má niekto rád sladké raňajky, tak pre mňa to vôbec nepripadá do úvahy, možno tri krát do roka. Ak si mám ale niečo vybrať, tak to budú zákusky bez krému. U našich zákazníkov fungujú veľmi dobre dezerty z čokolády, karamelu, ale aj poschodové torty s ovocím. Záleží na sezóne.

 

Je nejaký recept, či špeciálna technika, ktorá je pre Vás stále ešte nepokorenou výzvou?

Určite je to takzvané „pastry”, konkrétne laminované cesto, z ktorého sa vyrábajú napríklad croissanty. Už som ho pár krát robila, ale toto je odbor cukrárčiny, pri ktorom už potrebujete stroje, nie len šikovné ruky. Dá sa to samozrejme robiť aj bez nich, ale je to zdĺhavé a podľa môjho názoru nikdy nedosiahnete takú kvalitu a ani výnos, ako keď máte napríklad rozvaľovačku na cesto. Je to môj sen, venovať sa tomu.

 

Máte aj Vy dni, kedy sa Vám v kuchyni nedarí? Povedala ste si niekedy, že už pečenie nechcete ani vidieť?

Určite mám. Niekedy si hovorím, že to vyslovene neznášam a že by som mala radšej sedieť niekde v kancli. Je ich ale minimum a väčšinou je to vtedy, keď som unavená, nevyspatá alebo hladná, čo automaticky znamená nervózna. Stane sa, že na niečom pracujem pár hodín a potom mi to vykĺzne z ruky a rozbije sa na zemi. Vtedy všetci ostatní radšej odchádzajú z miestnosti. 

 

Bez čoho sa v kuchyni neviete alebo nechcete zaobísť?

Určite bez niektorých technických pomôcok, ako mixéry, stierky – na tých som vážne závislá, mám ich asi 20 a používam asi 4 dokola, váha… Ale taktiež aj bez niektorých surovín, ako napríklad vanilka, ktorú pridávam naozaj všade.

 

Čírou náhodou vieme, že Vám asistuje aj náš kuchynský robot Gratus Kalibro…

Práve ho intenzívne testujem a som nadšená. Ja som bola dlho zástancom toho, že sa mi najlepšie pracuje s ručným mixérom, lebo som s ním viac precízna. Teraz ale objavujem krásu toho, keď môžem odbehnúť k niečomu inému, kým sa mi 15 minúť šľahajú bielka s cukrom. Práve preto sa mi strašne páči, že má displej, na ktorom si môžem sledovať čas šľahania a nepozerať stále na hodinky. Veľmi nadšená som aj z nastaviteľnej dĺžky metiel na šľahanie a nadstavcov, čo by mi nikdy nenapadlo, že už niekto vymyslel. Znamená to, že skvele vyšľahá aj vtedy, ak je v nádobe malý objem surovín. 

 


Ako sa česká gastronómia z Vášho pohľadu v posledných rokoch mení?

V posledných rokoch je tá zmena markantná. Ľudia sa konečne začali sústrediť aj na to, z akých – teda kvalitných či nekvalitných – surovín je výrobok pripravený, odkiaľ pochádza a už neriešia iba jeho cenu. To nám dáva príležitosť k tomu, aby sme sa mohli poobzerať po kvalitných, nových surovinách a tým pádom prinášať rozmanité novinky.

 

Myslíte si, že láska prechádza žalúdkom?

Láska k jedlu určite. :-) A myslím, že nikoho ešte výborná večera neurazila.

 

Aký je podľa Vás recept na sladký, spokojný život?

Myslím, že nájsť si niečo, v čom je človek dobrý, v čom sa chce zdokonaľovať a realizovať je skvelá filozofia. Nerobiť veci na silu. Povie sa to veľmi ľahko, ale ja si musím zaklopať na čelo, že mne sa to zatiaľ darí. Nikdy v živote som nemusela byť v práci, ktorú som neznášala. Zatiaľ vždy sa mi to podarilo vymyslieť tak, že som (si) robila, čo som chcela. Snažím sa obklopovať sa ľuďmi, ktorí vám nevyžierajú energiu a veci príliš neanalyzovať.

 

Prezradíte čitateľom nejaký tajný trik, ktorý zaručene pozdvihne ich sladké výtvory na vyššiu úroveň?

Používať kvalitné suroviny. A vanilku! S vanilkou chutí všetko o niečo lepšie.

 

Zuzana Zuzáková alias Dezertína

 

Kto je Dezertína?

Zuzana Zuzáková alias Dezertína je úspešná mladá podnikateľka pôvodom zo Slovenska, ktorá so svojím partnerom vybudovala úspešný streetfoodový podnik v centre Brna. Ako už pseudonym napovedá, jej doménou sú hlavne dezerty, ktoré lahodia oku aj chuťovým bunkám. V roku 2019 ju slovenský magazín Forbes zaradil do výberu TOP 30 talentovaných Slovákov pod 30 rokov.