Kávová torta
.jpg)
Kávy nie je nikdy dosť, a tak je kávová torta s popoludňajšou kávou ideálnou kombináciou. Pokiaľ ste aj vy milovníkmi tohto lahodného životabudiča, pustite sa s chuťou do prípravy originálneho dezertu, ktorý vám rozprúdi krv v žilách. Kávu do krému uvarte skutočne silnú – ideálne espresso z kvalitných zŕn, aby mal múčnik poriadne grády.
Suroviny:
Korpus:
7 vajec
140 g práškového cukru
140 g hladkej múky
Krém:
250 g tvarohu
100 ml smotany
30 ml silnej kávy
50 g masla
cukor podľa chuti
tortová forma s priemerom 24 cm
Postup:
- Bielky oddeľte od žĺtkov. Zo žĺtkov a cukru ušľahajte penu. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte do neho múku.
- Zmiešaním ušľahanej peny zo žĺtkov, cukru a snehu z bielkov vám vznikne cesto, ktoré vlejte do vymazanej a vysypanej tortovej formy.
- Rúru si predhrejte na 170 °C a pečte 35 minút.
- Tvaroh vyšľahajte so smotanou a vychladenou kávou, pridajte zmäknuté maslo a cukor.
- Tortový korpus pozdĺžne rozpoľte a potrite pripraveným krémom. Obe polovice opäť spojte a krémom ozdobte celú tortu.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.
Doporučené