Ako spracovať úplne všetku letnú úrodu?

Ako spracovať úplne všetku letnú úrodu?

Ak sa vám tento rok tiež urodilo, určite si nelámte hlavu s tým, čo spraviť so všetkými uhorkami, čerešňami, jablkami, cuketami, tekvicami, ríbezľami či rajčinami. Máme pre vás malého sprievodcu pre zaváranie, nakladanie i ďalšie spôsoby spracovania zeleniny a ovocia na zimu.

Zavariť, zamraziť alebo usušiť?

Marmelády, kompóty a zaváraniny mala každá babička v malíčku. Ako inak aj spotrebovať všetko ovocie a zeleninu, ktoré sa na záhrade urodili? Veľkou výhodou konzervovania ovocia a zeleniny je to, že presne viete, odkiaľ pochádza a čo všetko v pohári je. Nemusíte sa báť chemických dochucovadiel, konzervantov alebo nadmerného množstva cukru.

Ako sa dá naložiť s ovocím a zeleninou zo záhradky? 

  • zamrazovanie – vhodné skôr pre bobuľové ovocie a mäkké kôstkoviny, ideálne v menších porciách do krabičiek od margarínov. Budú sa hodiť v zime na koláče a dezerty.
  • kompótovanie – skôr pre tvrdšie ovocie, ktoré ešte nie je prezreté.
  • marmelády a výživy – ideálne pre prezreté ovocie a ovocie, ktorého máte nadbytok.
  • zaváranie zeleniny – čalamády, nakladané uhorky, huby alebo baranie rohy. Skvelý spôsob, ako si poradiť s nadbytkom rajčín, paprík, uhoriek alebo cukiet, ušetriť a uchovať si zeleninu na zimu.
  • sušenie ovocia a zeleniny – skvelý spôsob, ako spracovať jablká, hrušky, slivky alebo ovocie, ktoré je skôr suchšie a nie plné šťavy. S dobrou sušičkou si urobíte zásoby jablčných čipsov, hruškových krížaliek, sušených húb alebo polievkovej zeleniny raz dva.

Než začnete

Než sa pustíte do spracovania ovocia, je potrebné pripraviť ho tak, aby naozaj dlho vydržalo. Starostlivo preberte ovocie aj zeleninu a spracujte len také kúsky, ktoré sú naozaj zrelé, nie sú otlčené alebo nahnité. Jednoducho také, do ktorých by ste sa s chuťou zahryzli. 

Pri zaváraní ovocia a zeleniny je potrebné starostlivo dbať na čistotu všetkého, čo so zaváraninami príde do styku – pohárov, viečok, riadov, stierok a varešiek i pracovnej plochy. Vďaka tomu sa nemusíte báť mikróbov, ktoré by mohli zaváraninám škodiť.


Odporúčame si tiež pripraviť všetko potrebné deň vopred – poháre, vrecká, viečka, ocot, cukor, korenie a ďalšie potreby na zaváranie. Budete si istí, že nič nechýba a že sa môžete smelo pustiť do práce.

Ako na dokonalé zaváranie

Chce to síce trošku cviku, ale nie je to žiadna veda. Či už sa pustíte do marmelád, kompótov, výživ alebo nakladania uhoriek, je dobré dodržiavať pár základných pravidiel:

  • dopredu sterilizujte všetky poháre a riady v horúcej vode alebo pare,
  • vyberajte čisté, čerstvé a kvalitné ovocie,
  • starostlivo dodržiavajte receptúry,
  • postrážte si dobu zavárania v zaváracom hrnci,
  • zaváraniny otočte hore dnom, či neuniká tekutina,
  • do zaváranín ani nálevov nenamáčajte varešky, lyžičky ani iné riady, ktoré ste už raz použili.

Marmelády

Základom pre dobré marmelády je letné ovocie, ktoré môže byť kľudne mierne prezreté. Marmeláda bude sladšia a spracujete tak aj ovocie, ktorého máte nadbytok. Pri marmeládach nie je potrebné starostlivo dodržiavať dobu zavárania (sterilizácie) v zaváracom hrnci. Keď sa v nej ovocie rozvarí, nebude to žiaden problém.

Kompóty, uhorky a zelenina

Pri kompótoch, nakladaných uhorkách alebo zelenine je potrebné si starostlivo postrážiť dobu, po ktorú zavárate. To preto, aby ste ovocie a zeleninu zbytočne nerozvárali a namiesto chrumkavých uhoriek potom z pohárov nevyťahovali mäkké kúsky. Postrážiť dobu a teplotu zavárania vám pomôže kvalitný zavárací hrniec ETA Granny, ktorý sa dá použiť tiež ako varnica na čaj, keď príde zima.

Možno sa vám bude tiež hodiť tabuľka, ktorú prikladáme ku každému zaváraciemu hrncu ETA Granny. Nájdete v nej najčastejšie teploty pre zaváranie a dobu, po ktorú je ovocie a zeleninu vhodné zavárať, aby aj po zavarení zostali v dobrej kondícii.

Pozor, nezabudnite, že doba zavárania sa počíta až od chvíle, keď teplota dosahuje požadované stupne. Zavárací hrniec ETA Granny to postráži za vás, pri klasickom hrnci musíte dávať pozor na čas a teplotu sami.

Po 25 minút zavárajte:

•    ríbezle na 85 °C
•    jahody na 75 °C
•    čučoriedky na 85 °C


Po 30 minút zavárajte: 

•    jablčné pyré na 90 °C
•    hrušky na 90 °C
•    čerešne na 80 °C
•    maliny na 80 °C
•    mirabelky na 90 °C
•    broskyne na 90 °C
•    marhule na 90 °C
•    tekvice na 90 °C
•    rebarboru na 100 °C
•    egreš na 80 °C
•    slivky na 90 °C
•    jablká na 90 °C
•    nakladanú zeleninu na 90 °C
•    rajčiny na 90 °C
•    uhorky na 90 °C

Dlhšiu dobu zavárania vyžaduje predovšetkým pevná zelenina, ako je karfiol, veľké fazule, hrach alebo kaleráby. Tie je vhodné zavárať na 100 °C po dobu 90 minút. Fazuľové struky, mrkva, špargľa alebo ružičkový kel vyžadujú dokonca 120 minút pri bode varu.

Čalamády, čatní, výživy

Pri príprave čalamád, čatní a výživ najviac oceníte dobrého kuchynského robota, ktorý vám pomôže ovocie a zeleninu nielen nasekať na malé kúsky, ale tiež rozmixovať, až príde ich čas. Zatiaľ čo ste kedysi strávili v kuchyni hodiny krájaním rajčín a paprík, s robotom máte prípravu hotovú za pár minút. Aj tu sa hodí prezreté ovocie a zelenina, navyše je to skvelý spôsob, ako spracovať aj veľkú úrodu cukiet, cibule, rajčín, paprík, uhoriek alebo inej zeleniny.

Sušené ovocie a zelenina

Zatiaľ čo urobená marmeláda vydrží v pohári roky, sušené ovocie, zeleninu alebo huby je potrebné starostlivo uložiť do vzduchotesných obalov a sem tam tiež skontrolovať. Garantujeme ale, že ak máte v pláne nasušiť chrumkavé jablčné čipsy, ovocné kože, sušené ovocné placky alebo hruškové krížalky, do zimy z nich nezostane ani spomienka.

Zmrzliny, smoothies a šťavy

Ovocie, ktoré má veľa šťavy, sa bude skvele hodiť na prípravu ovocných zmrzlín, štiav a smoothies. Maliny a ostružiny, jahody, marhule a broskyne alebo ríbezle vám pomôže spracovať dobrý stolný mixér s odšťavovačom alebo zmrzlinovač. Robot ETA Gratus má tiež nadstavec na citrusy, takže si môžete aj v lete urobiť svieži citrusový sirup so zázvorom. A deti budú záhradu milovať.

ETA TIP: Hľadáte dobré recepty pre spracovanie ovocia a zeleniny? Pozrite sa na naše tipy na blogu Tu je doma.