Jedlá, ktoré vás v lete schladia

Jedlá, ktoré vás v lete schladia

To, či sa s radosťou slníte a užívate si teplé dni alebo sa kúpete vo vlastnom pote, do veľkej miery záleží na tom, čo jete. Niektoré potraviny telo zahrievajú, iné chladia. Ktoré potraviny jesť a aké jedlá pripraviť, keď teplota prekročí tridsiatku?

Horúce a chladné potraviny

Tradičná čínska medicína rozdeľuje potraviny na horúce a chladné podľa toho, ako pôsobia na organizmus. Horúce (jang) ho zohrievajú, zatiaľ čo chladné (jin) ho ochladzujú, a tým ovplyvňujú pomer síl jin a jang v tele. 

Medzi zahrievacie potraviny patrí napríklad pohánka, údené mäso, čili, škorica alebo marhule. Medzi tie chladné potom napríklad citrusy, jogurty, sója, tofu alebo zelený čaj. Pokiaľ ste horúca hlava, dokážu vás navyše zahrievacie potraviny ešte viac rozpáliť. Pokojných ľudí zasa príjemne nabudia k akcii.

Ľahké letné varenie

Ako teda vyzrieť na horúce letné teploty aj v kuchyni? Dajte prednosť rýchlemu spracovaniu pred dlhým vyváraním a zásobte sa potravinami, ktoré vedia telo ochladiť. Patrí k nim čerstvé ovocie a zelenina, hydinové a králičie mäso, ryža, pšenica, jogurt alebo tvaroh – samé ľahko stráviteľné suroviny, ktoré stačí krátko a rýchlo upraviť. Tu je pár našich tipov:

  • Čerstvé ovocie jedzte surové alebo ho nakrájajte a premiešajte do sviežeho šalátu. Ideálne je tiež ako smoothie, ktoré si môžete vziať aj so sebou na letný výlet. Za pár sekúnd hotové a kvalitne rozdrvené bude v stolnom mixéri ETA.
  • Mäso a ryby len zľahka opečte s olivovým olejom a podávajte s dusenou ryžou, pečenou zeleninou alebo miešaným šalátom. Skvelé budú tiež na grile. Vyskúšajte naše recepty na kuracie souvlaki s tzatziki, krevetové špízy alebo na domáce lososové burgery.
  • Zeleninu jedzte čerstvú alebo ako šalát. Telo zahrievajú zeleninové polievky aj omáčky, preto sa im v lete radšej vyhnite. Vyskúšať ale môžete napríklad studenú zeleninovú polievku gazpacho.

Ako vyzrieť na letné varenie?  Obstarajte si pomocníkov, ktorí toho veľa spravia za vás. Jedným z nich je ETA Pečenka, do ktorej naukladáte mäso, zemiaky a zeleninu a necháte ich spoločne upiecť do šťavnatej mäkkosti. Pomôže tiež inteligentný varný hrniec Leonardo, do ktorého stačí vložiť suroviny a zvoliť program. Nakrája zeleninu a uvarí z nej polievku alebo sa sám postará o chrumkavé žemličky na raňajky. 

ETA TIP: rýchla a skvelá letná večera? Urobte si doma božské sendviče s morčacím mäsom a šunkou alebo zverte sendvičovaču ETA Sorento prípravu lievancov. Rýchle a jednoduché.

Rozumný pitný režim a horúce nápoje

Ovocie a zelenina obsahujú veľa vody, ale nezabúdajte k tomu tiež dostatočne piť. Aj keď sa nepotíte, telo spotrebováva tekutiny v teple viac než v zime. Ideálna je čistá voda, minerálka, zelený, čierny či mätový čaj a bazová limonáda, to všetko tiež patrí medzi studené potraviny. Vysvetľuje to záhadu, prečo beduíni v horúcej púšti s obľubou sedia pri horúcom čaji a nie je im horúco.

Vedci z univerzity v Ottawe preukázali, že v podnebí s nízkou vlhkosťou funguje horúci nápoj ako spúšťač potenia, čo telo v dôsledku ochladzuje. Naopak, chladné nápoje majú obrátený efekt, takže sa dlhodobo neschladíte, ale skôr si privodíte bolesť v krku z rýchleho striedania vysokých teplôt.

Čo radšej vynechať?

Niektoré potraviny vás dokážu zahriať na dlhú dobu. Vyhnite sa preto radšej krémovým zeleninovým polievkam, dusenému mäsu a omáčkam, údenému mäsu, káve alebo alkoholu. 

Medzi zahrievacie jedlá patria tiež tie, ktoré sa dlho varia. Kačaciu pečienku alebo varené koleno preto nechajte na zimu.


Skvelým variantom pre letné varenie môže byť príprava potravín v parnom hrnci, do ktorého vložíte zeleninu, mäso alebo ryby a povaríte ich ľahko nad parou.

Aké potraviny vás v lete osviežia?

ZELENINA:

Špargľa

Špenát

Rebarbora

Brokolica

Karfiol

Paradajky

Uhorky

Zeler

Papriky

Baklažán

Cukety

Šalát

Čakanka

Reďkovka a biela reďkovka

Kyslá kapusta

Huby

Olivy

Avokádo

 

OVOCIE:

Jahody

Egreše

Ríbezle

Maliny

Vodný melón

Višne

Čučoriedky

Jablká

Hrušky

Hroznové víno

Ananás

Banány

Mango

Citrusy

Kiwi

MASO:

Hydina

Králik

OSTATNÍ SUROVINY:

Tofu

Sójové mlieko

Tvaroh

Smotana

Jogurt

Kešu oriešky

Olivový, sezamový a slnečnicový olej

Sójová omáčka

Výhonky a klíčky