Čo robiť na jeseň s koreňovou zeleninou? Varte, sušte, skladujte.

Čo robiť na jeseň s koreňovou zeleninou? Varte, sušte, skladujte.

Koreňová zelenina patrí k stáliciam českej kuchyne. Oceníte ju nielen pre jej chuť, ale aj pre jej trvanlivosť, pri správnom uskladnení vydrží čerstvá až do jari. Uložte ju do piesku do pivnice, zavarte, naložte alebo priebežne spracovávajte v polievkach, prílohách, smoothie alebo dezertoch.  

Pokiaľ sa koreňovú zeleninu chystáte uskladniť na dlhšiu dobu, zbierajte ju zo záhradky, alebo ju kupujte tak neskoro, ako to len ide. Skladovaním stráca zelenina arómu, preto ju, pokiaľ ju stále máte na záhone, prikryte textíliou, aby ešte chvíľu odolala chladným teplotám. Koreňová zelenina je celkom otužilá, ale mrazy neznáša. V zemi bežne vydrží do konca októbra, pri miernych zimách dokonca až do polovice novembra. Najskôr sa vyberá mrkva, chren a červená repa, neskôr môžete vytiahnuť zeler.  

Ešte na jeseň môžete zasiať novú zeleninu a tešiť sa tak zo skorej jarnej úrody, nezabudnite po vypučaní zeleninu prikryť netkanou textíliou. 

V septembri: reďkvičky  
V októbri: (pred prvými mrazmi): mrkva 
V novembri: petržlen 


 

Ako na dlhodobé uskladnenie? 

Najlepšiu možnosť pre skladovanie koreňovej zeleniny cez zimu majú tí s dobre vetranou pivnicou s veľkou vlhkosťou vzduchu. Ak pivnicu nemáte, nič sa nedeje, koreňovú zeleninu môžete uchovávať aj v byte. Pre dlhodobé skladovanie vyberte len tie kusy zeleniny, ktoré sú nepoškodené, bez známok plesne alebo nakazenia inou chorobou. Aby nedošlo k poškodeniu už pri žatve, použite namiesto rýľu rycie vidly, ktoré sú k zelenine šetrnejšie.  

Náchylnejšia k poškodeniu je mrkva a čierny koreň. Zostrihnite vňať pár centimetrov nad koreňom, odstránite tým prebytočné množstvo vody a zároveň udržíte koreň dlhšie čerstvý. Potom koreňovú zeleninu umiestnite do debničky naplnenej vlhkým pieskom, substrátom alebo hoblinami. Ideálna teplota na prezimovanie je medzi 2-5 °C, zelenina takto vydrží až do jari.  

 

Ako na krátkodobé uskladnenie? 

Mikroténové vrecká prepichnete na niekoľkých miestach vidličkou, aby zelenina mohla dýchať, naskladajte ju do nich a uložte na tmavé, suché miesto. Vydrží tak pár týždňov, v chladničke si udrží sviežu kondíciu iba pár dní. Ďalšou možnosťou je uchovanie vo fľašiach. Očistenú zeleninu ponorte na 15 minút do roztoku hypermanganu, nechajte oschnúť a následne ju uložte na temné miesto do otvorenej fľaše.  

 

Ako na zaváranie? 

Zdravšie je však klasické zaváranie - zeleninu očistite, povarte 10 minút v osolenej vode s korením podľa chuti. Horúce rozdeľte do fliaš, zalejte nálevom, uzavrite, postavte hore dnom alebo sterilizujte 10 minút pri 80 °C. Surovú nastrúhanú zmes koreňovej zeleniny môžete naložiť do soli alebo soľného nálevu.  


 

Ako na sušenie? 

Pri väčšom množstve úrody môžete zeleninu aj sušiť v sušičke. Zmenšíte jej objem a zaistíte jej dlhú životnosť. Očistite ju, nakrájajte na rovnako veľké plátky a vyskladajte ich na sito sušičky (napríklad sušička ETA Vital Air umožňuje sušenie rôznych druhov zeleniny naraz bez nutnosti vymieňania sita v priebehu sušenia). Usušenú zeleninu uložte do zaváracích fliaš a uchovajte na tmavom mieste v komore.  

 

Keď chcete koreňovú zeleninu okamžite spracovať 

Koreňová zelenina sa hodí takmer do akéhokoľvek jedla. Zažiari ako príloha k mäsu, rozohrá základ polievky alebo omáčky, doplní cestoviny, rizotá aj nákypy. Sekne jej to aj v úpravách nasladko – od dezertov cez smoothie až po zmrzlinu. Nebojte sa ju kombinovať podľa chuti, ale snažte sa o vyváženie sladkej a výraznej chuti (napríklad mrkva býva sladkastá, červená repa výrazná vo farbe aj chuti).  

V smoothie ju kombinujte so šťavnatými plodmi, ako je pomaranč, drobné ovocie alebo napríklad melón či listová zelenina.  


 

V multifunkčnom stolnom mixéri ETA Vital Blend rozmixujete aj tie najtvrdšie kúsky v priebehu pár sekúnd a môžete tak vytvoriť zeleninovú omáčku na cestoviny, základ do rizota, pyré k mäsu, ranný smoothie alebo hladkú krémovú polievku. Tú pripravíte aj rozmixovaním s tyčovým mixérom ETA Lento. 

 


 

Varením sa prejavia zemité tóny v chuti – v páre viac než vo vode. Uvarte zeleninu v páre s trochou byliniek a prekvapte aj zarytých odporcov lahodnou chuťou, ktoré sa inak z časti vylúhuje do vody, v ktorej sa varí. S parným hrncom ETA Calderon šetríte čas a množstvo vody. Stačí necelých 500 ml a 15 minút a zelenina je mäkká tak akurát a zároveň si uchová väčšinu vitamínov. Vyvarenú vodu môžete použiť ako slabý zeleninový vývar do rizota, do omáčok alebo do polievky.  

V malých formičkách môžete v páre uvariť aj ľahučké zeleninové nákypy a pudingy, ktoré poslúžia ako hlavný vegetariánsky chod alebo moderná zdravá príloha k mäsu či rybe. 

Pečením zelenina zosladne a hodí sa aj ako podklad pod mäso či rybu. Spoločným pečením, či už v trúbe alebo v ETA Pečenke, sa spoja všetky chute. Zeleninu môžete podávať vcelku, alebo ju rozmixujte na pyré či omáčku.  

V sladkom ceste sa zelenina postará o vláčnosť a ľahkosť, rozumie si s orechmi, múkou aj bezlepkovými alternatívami. S použitím strúhacích nadstavcov na kuchynskom robotovi ETA Gratus a šľahacej metly je príprava jednoduchá a rýchla, či už chystáte tortu alebo len bábovku k popoludňajšej káve.  

 Akonáhle vyskúšate pár netradičných úprav koreňovej zeleniny, objavíte široké možnosti a dostanete chuť experimentovať - nech už s receptami, alebo rôznymi