Jarné upratovanie: Päť tipov, ako rýchlo a efektívne upratať kuchyňu

Jarné upratovanie: Päť tipov, ako rýchlo a efektívne upratať kuchyňu

S jarou prichádza potreba pustiť do domácnosti čerstvý vzduch a prevetrať všetky skrine a poličky. A kde inde začať než v kuchyni, ktorú používame hneď niekoľkokrát denne? Aj keď väčšina ľudí aspoň raz za týždeň kuchyňu upratuje, na jar by sme jej mali dopriať skutočne dôkladné vygruntovanie.

Aby upratovanie nezabralo celý víkend a mohli ste si čistotou žiariaci priestor aspoň chvíľu užiť, vyplatí sa generálne upratovanie rozdeliť do viacerých častí. Jeden deň poupratujte zásuvky, ďalší sa zamerajte napr. na umývačku riadu. Počas týždňa tak postupne väčšie úlohy zvládnete behom hodinky a v piatok či v sobotu už vám zostane iba utrieť dvierka, dosku a umyť podlahy.

Čistá chladnička, polovica zdravia

Chladničky a mrazničky máme tendenciu behom bežného upratovania obvykle vynechať. Pritom kvalita skladovania čerstvých potravín je úplne zásadná pre ich zdravotnú nezávadnosť. Aspoň raz mesačne preto chladničku skontrolujte, čo v nej máte. Na jar jej potom doprajte poriadne upratanie a vyskladajte všetky potraviny, utrite poličky a steny. Pokiaľ to je potrebné, nechajte rozmraziť námrazu.

Mrazničku ale odmrazte určite. Na čistenie používajte mäkkú hubku namočenú v jari, na steny potom môžete použiť špeciálne antibakteriálne prípravky. Vystačíte si ale aj s octom zriedeným vodou. Nezabudnite vyčistiť aj odtokový kanálik a tesnenie. Potraviny späť skladajte v čistých obaloch. Vytvorte si tiež postup, podľa ktorého budete rôzne typy potravín do chladničky radiť. Minimálne by ale malo platiť, že produkty s blížiacim sa dátumom spotreby posuňte dopredu, aby ste po nich siahli čo najskôr.

ETA tip: Pokiaľ chcete, aby vám chladnička voňala, do zadnej časti umiestnite tanierik či misku s trochou namletej kávy. Pohltí nechcené pachy a chladničku vám príjemne prevonia.

Sporák čistite za tepla

Sporák patrí k veciam, ktoré sa oplatia umývať priebežne. Ideálne ho preto čistite hneď po použití, kým je ešte teplý. Pokiaľ ale nemáte cez týždeň čas a zaschli vám na sporáku zvyšky, nechajte ich najprv rozmočiť. Buď na ne nastriekajte prípravok na sporáky, alebo škvrny navlhčite vlažnou vodou s jarom. Každopádne ale nikdy varnú dosku nedrhnite drôtenkou či inými ostrými predmetmi. Pri dôkladnejšom upratovaní vyčistite aj špáry okolo sporáka.

ETA tip: Možno pri jarnom generálnom upratovaní zistíte, že už vám chladnička, umývačka riadu alebo mikrovlnná rúra dosluhuje. Potom si môžete vybrať z našej bohatej ponuky kvalitných moderných spotrebičov na www.eta.sk.

Drez leštite do sucha

Na vyčistenie drezu použite prípravky vhodné na daný typ materiálu. Môžete skúsiť aj domáci prípravok z prášku do pečiva, dvoch lyžíc soli a troch až štyroch lyžíc octu. Túto pastu potom stačí po desiatich minútach spláchnuť horúcou vodou. Zároveň tým prečistíte aj odtok. Po opláchnutí nezabudnite drez utrieť do sucha. Zabránite tým vznikaniu škvŕn od vodného kameňa.

ETA tip: Pokiaľ chcete voňavý odtok, vytlačte do neho citrónovú šťavu.

Rúru nechajte napeniť

Pokiaľ nemáte rúru so samočistiacim programom, potom ju najrýchlejšie vyčistíte prípravkom na údržbu rúry. Čističe sú obvykle vo forme peny, ktorú rovnomerne naneste po povrchu rúry a nechajte zahriať. Následne penu spolu s mastnotou a špinou iba zotrite. Pokiaľ chcete čistiť ekologickejšie, vyrobíte si obdobný prípravok z vody a mydla.

ETA tip: Na záver môžete nechať v rúre mierne zahriať vodu s octom a tým spotrebič vydezinfikovať.

Na kuchynskú linku s kastilským mydlom

Linku je potrebné utierať pravidelne po každom použití. Pri bežnej údržbe si vystačíte s mäkkou hubkou a trochou saponátu či mydla. Zotrieť nečistoty môžete aj vlhčenými utierkami. Vždy ale záleží predovšetkým na tom, z akého materiálu pracovnú dosku máte. Obecne platí, že u laminátov je potrebné dávať pozor na možné poškrabanie. Drevo by ste mali pravidelne impregnovať, aby ste vytvorili ochrannú vrstvu. A na mramor nikdy nepoužívajte prípravky s kyselinou. Mramorovú dosku môžu poškodiť aj niektoré kyslé potraviny.

ETA tip: Pokiaľ máte laminátovú kuchynskú pracovnú dosku, môžete si z litra horúcej vody, troch lyžíc kastilského mydla a dvoch kvapiek citrónového esenciálneho oleja vytvoriť čistič na oživenie a osvieženie pracovného priestoru. Do zmesi namáčajte handričku z mikrovlákna, a nakoniec utrite dosku ešte čistou vodou.