Letom svetom kávy s kávovarom ETA Nero: Ako pripraviť cappuccino, café latté či espresso macchiato?

Letom svetom kávy s kávovarom ETA Nero: Ako pripraviť cappuccino, café latté či espresso macchiato?
Kávovar ETA Nero

Túžite po lahodnej káve pripravenej tak, ako by vám niekto čítal myšlienky? Nemusíte si najímať služobníctvo ani behať do kaviarne – automatický kávovar ETA Nero má pre vaše požiadavky pochopenie a rád vám ich splní. Navyše úplne jednoducho a v pohodlí domova.  

Prijmite pozvanie na kávičku  

Pitie kávy sa stalo rituálom, ktorý si ľudstvo osvojilo už pred storočiami. Káva je obľúbená nielen vďaka obsahu povzbudzujúceho kofeínu, ide tiež o spoločenský rituál, symbol pre chvíle pohody a v neposlednom rade aj zážitok pre naše chuťové a čuchové bunky.

Keď sa však povie káva, v mysli každého z nás sa vynorí trochu iná predstava. Šálka kávy totiž môže mať mnoho podôb – od maličkého ristretta obsahujúceho sotva pár kvapiek čiernočiernej tekutiny, až po vysoké poháre plné mliečneho latté alebo kávy so šľahačkou.

Aby ste si vždy mohli dopriať takú kávu, na akú máte práve chuť, nemusíte do kaviarne. S praktickým pomocníkom v podobe automatického kávovaru ETA Nero hravo vykúzlite rôzne druhy kávy priamo vo vašej kuchyni alebo kancelárii. Vďaka špičkovému mlynčeku a tlaku so silou 19 Bar vám stlačením jedného tlačidla pripraví voňavé espresso. S pomocou trysky na mliečnu penu s ním však jednoducho zvládnete aj obľúbené cappuccino či café latté.

Máte trochu zmätok v talianskej kávovej pojmológii? Nezúfajte, zďaleka v tom nie ste sami. Poďme si jednotlivé druhy kávy bližšie predstaviť.

Espresso 

Asi najznámejším kávovým nápojom, aspoň čo sa presovaním (teda tlakom) pripravovanej kávy týka, je espresso. Obvykle ide o približne 30 ml silnej kávy s jemnou krémovou penou, ktorá prirodzene vzniká pôsobením tlaku.

Možno vás prekvapí, že na rozdiel od ristretta, o ktorom si povieme nižšie, obsahuje espresso viac kofeínu – ten sa totiž v káve začína vyplavovať až po niekoľkých sekundách lúhovania. Čas prípravy ristretta je tak príliš krátky. Pokiaľ teda kávu pijete pre jej povzbudzujúce účinky, bude espresso tou správnou voľbou.

Espresso

 

Ristretto 

Už ste to počuli? Piccolo neexistuje! Skutočne – maličký hrnček s pár mililitrami kávy, ktorý si pod týmto pojmom väčšinou predstavujeme, je pre Talianov úplne bežnou veľkosťou. Nie je preto dôvod nazývať túto kávu malou, čo slovo piccolo v doslovnom preklade znamená.

Hustá a silná káva s objemom asi 20 ml, ktorej príprava trvá iba pár sekúnd, sa správne nazýva ristretto. Jej chuť je skutočne intenzívna, pre niekoho až príliš. 

 

Lungo a americano 

Teraz sa už dostávame k veľkosti kofeínového životobudiča, ktorá je optimálna pre väčšinu z nás. Pre espresso predĺžené horúcou vodou sa u nás vžilo označenie lungo, v talianskej kaviarni (a v zahraničí) však skôr uspejete s požiadavkou na americano.

Výsledný objem, teda akým množstvom horúcej vody svoje espresso nariedite, záleží na vašich preferenciách. Odporúčané množstvo sa pohybuje od 50 ml horúcej vody pre silnejšiu chuť, až po 120 ml pre jemnejší výsledok.

Espresso macchiato

A je to tu – do hry prichádza mlieko! Espresso macchiato (alebo iba macchiato) je názov pre klasické espresso s objemom 25 - 35 ml doplnené čiapočkou z našľahanej mliečnej peny, ktorá podčiarkne plnú chuť kávy bez toho, aby ju mlieko nejako potlačilo do úzadia.

ETA TIP: Správna výslovnosť tohto nápoja môže byť orieškom. Nejedná sa o mačiáto alebo machiáto, ako často počúvame, ale o makjáto.

Macchiato

 

Cappuccino 

Asi najobľúbenejším nápojom, ktorý si v kaviarňach objednávame najčastejšie, je cappuccino. Jeho príprava nie je zložitá, no napriek tomu ponúka jedinečný chuťový zážitok a nesie so sebou určitý punc slávnostnej príležitosti. Základ tvorí nám už dobre známe espresso, zvyšok nápoja je potom zastúpený vyšľahaným mliekom s mikropenou, ktorá dopĺňa šálku s objemom 150 až 180 ml až po okraj. Správny pomer mlieka a peny by mal byť 1:1.

Mlieko sa vďaka parnej tryske zahreje, vytvorí pevnú penu a výsledný nápoj krásne zjemní. Skúsení baristi ho nalievajú efektnou technikou latte art, ktorá v pene vytvorí rozmanité obrazce, v domácich podmienkach však môžete svoje cappuccino dozdobiť aspoň štipkou škorice alebo kakaa.

ETA TIP: Pre dokonalý výsledok použite na napeňovanie plnotučné mlieko. Pokiaľ sa kravskému mlieku z akýchkoľvek dôvodov vyhýbate, z rastlinných mliek najlepšie funguje to sójové, ktoré sa svojim pomerom bielkovín a tukov tomu živočíšnemu najviac blíži.

 

Café latté

Tento mliečny velikán je obľúbený hlavne u žien (viac kávy totiž znamená viac času na rozprávanie), veľakrát si na ňom však radi pochutnajú aj muži. Café latté sa najčastejšie pripravuje do šálky či pohára s objemom asi 250 ml. Základom je opäť klasické espresso doplnené veľkou vrstvou speneného mlieka.

Ďalšou variáciou, ktorá je s nápojom café latté často zamieňaná, je latté macchiato, ktorého príprava má úplne opačný postup. Espresso sa postupne vlieva do napeneného mlieka a vďaka odlišnej hustote kávy, mlieka a mikropeny sa vytvoria charakteristické farebné vrstvy. 

Café latté

 

Flat white

V posledných rokoch sa obľube teší tiež variant kávového nápoja s názvom flat white, ktorý však nepochádza z Talianska, ale z Austrálie. Zjednodušene ide o cappuccino z dvojitého espressa, teda dvojité espresso doplnené mliečnou penou.

ETA TIP: Na hranici kávy a dezertu sa potom pohybujú kávy so šľahačkou, zmrzlinou či likéry. Vyskúšať môžete viedenskú kávu so šľahačkou, alžírsku s vaječným likérom alebo napr. írsku s whiskey a smotanou.