Voňavé dobrodružstvo začína: Prebuďte v sebe baristu s poloprofesionálnym kávovarom

Voňavé dobrodružstvo začína: Prebuďte v sebe baristu s poloprofesionálnym kávovarom

Chcete si jednoducho uvariť dobrú kávu? Alebo túžite preniknúť do tajomstva jej prípravy oveľa hlbšie? Pokiaľ to máte niekedy tak, a inokedy zase onak, iste oceníte kávovar, ktorý sa vašim momentálnym potrebám ľahko prispôsobí. Čo poloprofesionálny kávovar ponúka a s čím všetkým sa môžu vlastníci týchto pokročilých obojživelníkov vyhrať? Kávovar ETA Artista vás pozýva na názornú ukážku. 

Chcem poriadnu kávu! Zn.: Rýchlo

Výnimočnosť kávovaru ETA Artista tkvie predovšetkým v možnosti voľby z dvoch druhov misiek alebo sitiek, ktoré sa vkladajú do profesionálnej páky s priemerom 58 mm. Zatiaľ čo sa profesionálnym miskám pozrieme na dno neskôr, tie pretlakové určite poznáte z bežne dostupných pákových kávovarov na domáce použitie. 

Pretlakové misky sú vhodné pre bežných používateľov, ktorí si chcú pripraviť dobré domáce espresso, ale zároveň nemajú chuť alebo čas zaoberať sa úplnými detailmi. Súčasťou pretlakovej misky sú dve dná, pričom to spodné má iba jednu dierku. Najlepšie si rozumie s hrubšie namletou kávou, ktorá nemá tendenciu misku upchávať.    

Stačí teda odmerať optimálne množstvo vašej obľúbenej kávy, rovnomerne ju v pretlakovej miske utlačiť a pustiť sa do rutinnej prípravy jedného alebo rovno dvoch šálok voňavého a chutného nápoja.

Chcem kávu presne podľa môjho gusta

Pokiaľ vás svet kávy okúzlil natoľko, že sa neuspokojíte s bežným priemerom, siahnite po profesionálnych alebo štandardných miskách. Tie majú nielen viac otvorov, ale zároveň vyžadujú aj viac pozornosti a dôsledné vyladenie všetkých vstupných aspektov. V porovnaní s instantným či automatickým riešením prípravy kávy vás tak čaká o niečo dlhšia cesta. Proces objavovania si však veľmi rýchlo obľúbite a vytúžený výsledok, ktorý poteší všetky vaše zmysly, sa dostaví pomerne skoro.

Krok za krokom k neodolateľnej káve

Všetko začína už výberom kávy. Dbajte nielen na jej kvalitu a druh, ale aj intenzitu praženia. Silne pražená káva s veľmi tmavými a olejnatými zrnkami je vhodná na prípravu silného espressa či ristretta a neprospieva jej príliš dlhá extrakcia. Naopak káva pražená veľmi svetlo si pre plné rozvinutie svojej chuti žiada dlhšiu extrakciu, a to aj viac ako odporúčaných 35 sekúnd.

Pri príprave kávy s profesionálnymi miskami použite jemne namletú kávu a experimentujte s množstvom kávy v miske. Správnu mieru obidvoch si overíte veľmi jednoducho – skrátka to vyskúšate. Ak vyteká káva príliš pomaly, znížte dávku kávy alebo zvoľte hrubšie mletie. Ak vyteká naopak príliš rýchlo, zvýšte dávku kávy alebo zvoľte jemnejšie mletie.

Významnú úlohu hrá tiež intenzita utláčania kávy. Tamperom tlačte konštantnou silou kolmo k miske bez toho, aby ste s ním nakláňali do strán. Vytúženým výsledkom je rovnomerné utlačenie a následné vytekanie kávy rovnomerne z oboch strán výpuste.

Zároveň majte na pamäti, že je výsledné espresso tvorené z 98 % vodou – jej výber preto môže mať na výslednú kávu obrovský vplyv. Najlepšou voľbou je voda filtrovaná, ktorá je zbavená nežiaducich pachutí. Nádržku na vodu je možné tiež vybaviť adaptérom na vodný filter, ktorý sa o kvalitu vody postará za vás.

ETA TIP: Adaptér, ktorý je súčasťou balenia kávovaru ETA Artista, je kompatibilný s filtrami Brita Maxtra+ a Laica Bi-Flux.

Pri príprave espressa je tiež nutné eliminovať všetky tepelné prechody. Všetko preto najprv poriadne nahrejte: páku s miskou vložte do kávovaru a nechajte nimi do hrnčeka pretiecť horúcu vodu. Tým nahrejete kávovar, páku s miskou aj hrnček. Káva pripravená do teplej šálky si dlhšie zachová svoju plnú chuť a neodolateľnú arómu.

Barometer vám napovie

Kávovar ETA Artista zdobí ľahko čitateľný barometer, ktorý nie je iba efektným dizajnovým prvkom. Pokiaľ sa ručička barometra nachádza v správnej polohe, môžete sa tešiť – všetko sa vám podarilo vyladiť do dokonalosti – hrubosť mletia, množstvo kávy v miske aj intenzita jej utlačenia sú presne také, aké majú byť a káva sa extrahuje optimálnu dobu (25 – 35 sekúnd).  

Barometer - ETA Artista

 

Chuť takto pripravenej kávy je príjemne vyvážená (nie je príliš horká ani kyslá), jej farba je tmavo hnedá a pena resp. crema je celistvá, jemná a lesklá. Proste radosť pozrieť, privoňať si a ochutnať.

Predĺžte si pôžitok z kávy

Kávovar ETA Artista navyše disponuje samostatným vývodom horúcej vody, ktorý príde vhod pri príprave čaju, predĺžení espressa na tzv. lungo, ale aj na nahriatie a prepláchnutie komponentov. Nechýba ani parná tryska na prípravu mikropeny z mlieka.

Ako správne našľahať krémovú penu?

  1. Parnú trysku vždy pred a po príprave mlieka prefúknite.
  2. Mlieko (najlepšie plnotučné a vychladené) nalejte do kanvičky po začiatok jej zobáčika.
  3. Parnú trysku ponorte asi 1 cm pod hladinu mlieka. Správnu pozíciu trysky môžete zafixovať opretím o zobáčik kanvičky.
  4. Stlačte tlačidlo pre tvorbu pary. V mlieku by mal vznikať vír s mikropenou bez veľkých bublín.
  5. Hneď ako sa zahreje aj dno kanvičky, mlieko dosiahlo správnu teplotu. Správne našľahané mlieko má lesklú a krémovú mikropenu.

Znie to ako poriadne dobrodružstvo, čo hovoríte? Nebudeme klamať – pár nevydarených káv vás spočiatku pravdepodobne neminie. Výsledok ale bude stáť za to. Kávovar ETA Artista vám navyše vždy poskytne bezpečnú náruč a možnosť vrátiť sa k pretlakovým miskám, ktoré sú na obsluhu jednoduchšie. Vedzte však, že sa chuťou a vôňou do detailu vyladenej kávy už nebudete chcieť vzdať.