Detaily, na ktorých záleží: Aká je správna teplota espressa a ako ju dosiahnuť?

Detaily, na ktorých záleží: Aká je správna teplota espressa a ako ju dosiahnuť?

Správne pripravená káva vás nenechá chladnými, na vriaceho „turka“ však rovno zabudnite. Espresso sa v tomto smere veľmi podobá vínu – aby ste si ho skutočne vychutnali, musí mať určitú teplotu. Oprášte preto základy fyziky a spomeňte si na zákon o zachovaní tepelnej energie – výsledkom tohto jednoduchého vzorčeka bude espresso na jednotku s hviezdičkou.

Dajte si s kávovarom rozcvičku

O studenej káve sa hovorí, že je „na krásu“, ale čo si budeme hovoriť – pôžitok sa spolu s klesajúcou teplotou rýchlo vytráca. Podľa profesionálnych baristov sa optimálna teplota espressa v šálke pohybuje okolo 67 °C. Má byť teda presne taká, aby vás prvý dúšok príjemne hrial, ale zároveň vám nespálil jazyk.

Espresso, ktoré vyteká z pákových kávovarov má teplotu približne 88 °C. Aby sa pred podávaním neochladilo až príliš, je nutné čo najviac zamedziť tepelným stratám, teda nahriať kávovar, páku aj šálku. Našťastie to zvládnete jedným vrzom – prázdnu páku najprv vložte do kávovaru a nechajte cez ňu do hrnčeka pretiecť aspoň deciliter teplej vody. Jednoducho tým nahrejete všetky komponenty, s ktorými príde výsledný nápoj do styku.

„Pokiaľ káva tečie z nenahriateho kávovaru cez nenahriatu kovovú páku do studenej šálky, po ceste sa výrazne ochladí. Výsledná teplota tak môže byť až o 10 °C nižšia,“ hovorí Tomáš Zajíček, špecialista na sortiment kávovarov značky ETA.

ETA TIP: Vyskúšajte profesionálnu prípravu kávy v pohodlí domova s pákovým kávovarom ETA Artista alebo ETA Artista PRO.

Dve sklá sú viac ako jedno

To, aby vám požadovaná teplota espressa vydržala čo najdlhšie, zaistí nielen nahriata, ale aj vhodne zvolená šálka. Ideálnou voľbou sú dvojstenné poháre alebo šálky, ktoré teplému nápoju poskytnú optimálne podmienky. Vzduchoprázdno medzi dvoma vrstvami kvalitného borosilikátového skla simuluje termoskový efekt a káva tak chladne oveľa pomalšie. Príjemne teplú kávu si tak môžete vychutnať aj po niekoľkých málo minútach.

Pokiaľ teda obyčajný keramický hrnček vymeníte za predhriatu dvojstennú šálku, môže byť výsledná teplota vášho espressa až o 13 °C vyššia. A tu sa každý stupeň počíta. Nepodceňujte tak teplotný aspekt prípravy kávy a dotiahnite svoje espresso k dokonalosti.

Popálenia sa báť nemusíte. Vonkajšia vrstva stále zostáva príjemná na dotyk a z pohára sa pohodlne pije, či už má uško, alebo si zachováva jednoduchý a čistý dizajn. Borosilikátové sklo je navyše ľahké, a napriek tomu odolné. Poháre tak môžete bez obáv zveriť umývačke riadu.

Neplačte nad studeným mliekom

Ďalšie tepelné straty, ktoré výslednému nápoju uberajú na lahodnosti, vznikajú pridaním studeného mlieka. Mlieko preto vždy vopred nahrejte. K tomu vám poslúži parná tryska, ktorá je súčasťou každého kvalitného kávovaru.

Para mlieko našľahá na jemnú mliečnu penu, ktorá káve dodá vytúženú ľahkosť. Jednoducho si tak pripravíte obľúbené mliečne špeciality, ako je cappuccino alebo café latte. V priehľadných šálkach navyše farebné prelínanie kávy, mlieka a našľahanej mliečnej peny krásne vynikne.