Medvedí cesnak: Zázrak z prírody

Medvedí cesnak: Zázrak z prírody

Medvedí cesnak patrí medzi prvé jarné bylinky, bez ktorého si jar už nevieme predstaviť. Má antibiotické a dezinfekčné účinky a vysoký obsah vitamínu C. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na znižovanie krvného tlaku, čistenie ľadvín a močového mechúra. Vyznačuje sa detoxikačnými účinkami, upokojuje a zvyšuje chuť k jedlu.

Kde medvedí cesnak nájdete a ako ho poznáte?

V prírode rastie táto aromatická rastlina v listnatých lesoch alebo hájoch, kde je vlhko a tieň. Najčastejšie ho nájdete okolo lesných potôčikov a pokiaľ máte aspoň priemerný čuch, určite ho dobre poznáte. Spliesť by ste si ho mohli napríklad s jedovatou konvalinkou, ktorá potrebuje k svojmu rastu rovnaké podmienky a má podobný vzhľad.

Vôňa medvedieho cesnaku je skrátka nezameniteľná a intenzívne vonia po cesnaku. No jednako určite nebudete chcieť v lese skúmať každý odtrhnutý lístok. Ako prvé zapojte váš zrak a pokiaľ sa vám nebude rastlinka pozdávať, pošúchajte jej listy medzi prstami a hneď zistíte, či sa jedná o medvedí cesnak alebo konvalinku. U medvedieho cesnaku vyrastajú listy priamo zo zeme, konvalinka má vždy listy dva a rastú proti sebe zo spoločnej stonky. Kvet konvalinky má vzhľad klasu s typickou vôňou, zvyšok rastliny je bez vône. Medvedí cesnak oproti tomu vonia celý vrátane listov a stonky, jeho kvety majú guľovitý tvar a voňajú po klasickom cesnaku.

Skladovanie cesnaku

Keď si medvedí cesnak prinesiete domov, ideálne by ste ho mali spotrebovať ešte v ten deň, keď sú listy krehké a šťavnaté. Pokiaľ máte cesnaku veľa a potrebujete ho nejakú dobu skladovať v chladničke, umiestnite ho do ľahko priedušného vrecka, popr. otvoreného plastového vrecka. Trvanlivosť cesnaku predĺžite tým, že ho nebudete pred skladovaním umývať. Takto vydrží až niekoľko dní. Alebo ho môžete umyť, nasekať a zamraziť. Rastlinky cesnaku je možné tiež usušiť, ideálne v sušičke potravín - ETA Fresa.

Použitie v kuchyni

Pri príprave pokrmov a pri varení, môžete použiť medvedí cesnak všade, kde používate cesnak štandardný, pažítku alebo iné zelené bylinky. Je jemnejší než bežný cesnak a môžete s ním koreniť aj rôzne druhy mäsa, chuťovo sa vyníma zvlášť na jahňacom. Je možné ním ochutiť tiež zeleninové polievky, mäsové vývary a omáčky. Zeleninové polievky s medvedím cesnakom oceníte práve teraz v jarnom období, kedy je organizmus vysilený po zime a je potrebné mu urobiť očistu. Medvedí cesnak má silné detoxikačné účinky a pomôže vyčistiť vaše črevá od všetkých nežiaducich baktérií.

Keď z neho pripravíte pesto , môžete si pochutnať s rodinou na výborných cestovinách . Samotné cestoviny je možné tiež pripraviť s medvedím cesnakom, získajú zelenú farbu, čo určite ocenia vaše deti, ktoré farebné jedlá priamo zbožňujú. Jeho výrazná chuť sluší tiež talianskemu krémovému rizotu . Nasekané listy sa ponúkajú použiť ako príloha napríklad k rybe alebo spolu so žihľavovými listami do veľkonočnej plnky .

V studenej kuchyni pripravíte z medvedieho cesnaku výborné šaláty a lahodné tvarohové nátierky. Pokiaľ nemáte veľa času, môžete si ho dať napr. iba tak na chlieb s maslom a dozdobiť bielymi kvietkami.

Možností ako využiť medvedí cesnak v kuchyni je nepreberné množstvo a záleží iba na vás a vašej fantázii, ako ho použijete.