Krémové rizoto s medvedím cesnakom

Krémové rizoto patrí už medzi klasické jedlá, s ktorými sa stretnete takmer v každej dobrej talianskej reštaurácii. Doma si môžete rizoto pripraviť na mnoho spôsobov a suroviny obmieňať podľa chuti. Vyskúšajte ho s medvedím cesnakom, ktorý nájdete v jarnom období v listnatých lesoch a hájoch, kde je vlhko a tieň. Jeho vôňa je intenzívna a dodá rizotu nezameniteľnú vôňu a úžasnú chuť.
Suroviny:
3 lyžice olivového oleja
4 lyžice prepusteného masla (Ghí)
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
300 g ryže Arborio
200 ml suchého bieleho vína
1 l zeleninového vývaru
50 g medvedieho cesnaku
čerstvo nastrúhaný parmazán
nasekaná petržlenová vňať
soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Multifukčný hrniec ETA Tauro
Postup:
- 1. Na hrnci ETA Tauro nastavte program Varenie bez veka a zapnite ho na 20 minút. Na masle a olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak. Prisypte ryžu a zo všetkých strán dobre opečte. Podlejte vínom a nechajte ho zredukovať, potom zalejte zeleninovým vývarom.
- 2. Nasaďte na hrniec veko a nastavte program Tlakové varenie na 10 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP a odpusťte paru. Otvorte veko a pridajte do rizota kúsok masla pre zjemnenie, ďalej pridajte nasekaný medvedí cesnak a dobre premiešajte. Dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
- 3. Rizoto podávajte ozdobené strúhaným parmezánom a kvapkou olivového oleja.