Bábovka s vlašskými orechmi

Bábovka s vlašskými orechmi

1 bábovka

 

70 minút

 

V jednoduchosti je krása a často to platí aj v kuchyni. Tradičná orechová bábovka ako od babičky je preto obľúbeným múčnikom, ktorý iba tak neomrzí. Pri výbere vlašských orechov si však dajte obzvlášť záležať – horké orechy by mohli výsledok úplne zničiť. 

 

Suroviny:

200 g práškového cukru
200 g polohrubej múky
200 ml oleja
200 ml mlieka
100 g mletých vlašských orechov
4 vajcia
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli

maslo a múka na vysypanie formy
vlašské orechy na ozdobu

 Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C. Bábovkovú formu vymažte maslom a dôkladne vysypte múkou. 

  2. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Následne pridajte olej a vlažné mlieko a dôkladne premiešajte.   

  3. Zmiešajte múku s kypriacim práškom a nasekanými orechmi a pridajte k žĺtkovej zmesi.   

  4. Z bielkov a štipky soli si vyšľahajte pomocou šľahača tuhý sneh, ktorý postupne primiešajte do cesta.   

  5. Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 50 minút. Prvých 15 minút bábovku zakryte papierom na pečenie.     

  6. Po vychladnutí podávajte.

  7.  

Bábovka s vlašskými orechmi