Bábovka s vlašskými orechmi

V jednoduchosti je krása a často to platí aj v kuchyni. Tradičná orechová bábovka ako od babičky je preto obľúbeným múčnikom, ktorý iba tak neomrzí. Pri výbere vlašských orechov si však dajte obzvlášť záležať – horké orechy by mohli výsledok úplne zničiť.
Suroviny:
200 g práškového cukru
200 g polohrubej múky
200 ml oleja
200 ml mlieka
100 g mletých vlašských orechov
4 vajcia
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
maslo a múka na vysypanie formy
vlašské orechy na ozdobu
Postup:
- Rúru predhrejte na 160 °C. Bábovkovú formu vymažte maslom a dôkladne vysypte múkou.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Následne pridajte olej a vlažné mlieko a dôkladne premiešajte.
- Zmiešajte múku s kypriacim práškom a nasekanými orechmi a pridajte k žĺtkovej zmesi.
- Z bielkov a štipky soli si vyšľahajte pomocou šľahača tuhý sneh, ktorý postupne primiešajte do cesta.
- Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 50 minút. Prvých 15 minút bábovku zakryte papierom na pečenie.
- Po vychladnutí podávajte.