Kysnutá bábovka s čokoládou, anízom a slaným karamelom

Kysnutá bábovka s čokoládou, anízom a slaným karamelom

1 bábovka

 

5 hodín vrátane kysnutia

 

Kysnutá bábovka je menej obvyklým variantom pre tento obľúbený múčnik, ktorý razom pozdvihne rodinné raňajky či posedenie pri káve na vyššiu úroveň. Spojenie čokolády a slaného karamelu je osvedčenou kombináciou, prítomnosť anízu však bábovke dodáva nezameniteľný šmrnc. Vďaka kysnutiu je jej príprava zdĺhavejšia, ako býva u báboviek zvykom. Výsledok vás však presvedčí, že sa čakanie vyplatilo. 

 

Suroviny:

20 g čerstvého droždia
500 g polohrubej múky
1 lyžica krupicového cukru
100 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
300 ml vlažného mlieka
štipka soli
2 žĺtky
80 g rozpusteného masla
0,5 lyžičky mletého anízu

holandské kakao podľa chuti
práškový cukor
50 g masla
50 ml rumu
vlašské orechy podľa chuti

slaný karamel
125 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
2 lyžice masla
2 lyžice javorového sirupu
vlašské orechy na dozdobenie

 Postup:

  1. Do misky rozdrobte droždie, zasypte ho lyžičkou cukru a spoločne premiešajte. Prisypte lyžicu múky a prilejte 50 ml vlažného mlieka. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (trvá to asi 10 – 15 minút). 

  2. Do misy od kuchynského robota ETA Gratus preosejte múku, práškový cukor, vanilkový cukor, pridajte aníz a premiešajte. Uprostred vytvorte jamku a pridajte do nej žĺtky a kvások. Soľ opatrne prisypte pozdĺž steny misy tak, aby neprišla do kontaktu s kváskom.  

  3. Misu vložte do tela robota Gratus a na stupni č. 1 začnite spracovávať cesto. Po chvíli začnite po troškách prilievať mlieko a striedajte ho s rozpusteným maslom.   

  4. Hneď ako do cesta zapracujete všetko mlieko a maslo, zvýšte rýchlostný stupeň na č. 2 a nechajte robot spracovať cesto do krásne hladkej a vláčnej konzistencie. Trvá to asi 10 minút. 

  5. Vyberte misu z robota, cesto ľahko zaprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte ho v teple kysnúť do doby, kým zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 2 – 3 hodiny podľa teploty v miestnosti).     

  6. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na múkou pomúčenej doske na zhruba 1 cm vysoký plát o dĺžke, ktorá sa rovná priemeru vašej formy. Vyvaľkaný plát potrite rozpusteným maslom, zasypte kakaom zmiešaným s cukrom a následne postriekajte rumom a zvyškom rozpusteného masla.  

  7. Takto pripravený plát pevne zrolujte a premiestnite do dobre vymazanej a vysypanej bábovkovej formy. Oba konce bábovky pevne spojte a cesto nechajte ešte 20 minút kysnúť.  

  8. Bábovku pečte v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 – 35 minút do zlata. Cesto sa nesmie lepiť na zapichnutú špajdľu – na tej by mala zostať iba čokoláda. 

  9. Bábovku vyberte z rúry a nechajte ju asi 10 minút chladnúť. Potom ju vyklopte z formy a nechajte vychladnúť úplne.  

  10. Hotovú bábovku polejte slaným karamelom tak, aby stekal až dole. 

  11. V rajnici priveďte smotanu k varu, pridajte do nej nalámanú čokoládu, maslo a javorový sirup. Zmes rozmiešajte do hladka, odstavte z platne a nechajte ľahko vychladnúť. Bábovku potom prelejte polevou a dozdobte sekanými vlašskými orechmi. 

  12.  

Kysnutá bábovka s čokoládou, anízom a slaným karamelom