Tradičná mramorová bábovka

Tradičná mramorová bábovka je synonymom domácej pohody. Aby ste s ňou však zožali očakávaný úspech, nemala by byť príliš dusivá či drobivá. Tomu predídete použitím smotany a tiež dôkladným vyšľahaním snehu z bielkov. S hrdosťou potom môžete podávať bábovku ako od babičky, ktorá všetkým vykúzli blažený úsmev na tvári.
Suroviny:
400 g polohrubej múky
5 vajec (zvlášť žĺtky a bielky)
300 g krupicového cukru
180 g masla izbovej teploty
200 ml smotany na šľahanie
2 lyžice kakaa
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva
maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy
práškový cukor na záverečné pocukrovanie
Postup:
- Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte pomocou metly na šľahanie na Gratuse do hladka. Postupne pridávajte kúsky zmäknutého masla a prilejte smotanu. Všetko spolu opatrne premixujte.
- Bielky s vanilkovým cukrom vyšľahajte do tuha.
- V mise zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva a vmiešajte k žĺtkovej zmesi. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh tak, aby vám nespadol a cesto zostalo nadýchané.
- Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy. Do druhej polovice vmiešajte kakao a potom vlejte do svetlej časti, snažte sa pritom prúd tmavého cesta smerovať do stredu toho svetlého. Pomocou lyžice potom pohybmi od stredu ku kraju opatrne vmiešajte tmavé cesto do svetlého.
- Formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne hodinu alebo do doby, kým zostane doprostred zapichnutá špajdľa bábovky čistá.
- Hotovú bábovku opatrne vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním bábovku pocukrujte.