Tradičná mramorová bábovka

Tradičná mramorová bábovka

1 bábovka

 

90 minút

 

Tradičná mramorová bábovka je synonymom domácej pohody. Aby ste s ňou však zožali očakávaný úspech, nemala by byť príliš dusivá či drobivá. Tomu predídete použitím smotany a tiež dôkladným vyšľahaním snehu z bielkov. S hrdosťou potom môžete podávať bábovku ako od babičky, ktorá všetkým vykúzli blažený úsmev na tvári. 

 

Suroviny:

400 g polohrubej múky
5 vajec (zvlášť žĺtky a bielky)
300 g krupicového cukru 
180 g masla izbovej teploty
200 ml smotany na šľahanie
2 lyžice kakaa
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva

maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy
práškový cukor na záverečné pocukrovanie

 Postup:

  1. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 °C.   

  2. Žĺtky s cukrom vyšľahajte pomocou metly na šľahanie na Gratuse do hladka. Postupne pridávajte kúsky zmäknutého masla a prilejte smotanu. Všetko spolu opatrne premixujte.    

  3. Bielky s vanilkovým cukrom vyšľahajte do tuha.  

  4. V mise zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva a vmiešajte k žĺtkovej zmesi. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh tak, aby vám nespadol a cesto zostalo nadýchané.  

  5. Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy. Do druhej polovice vmiešajte kakao a potom vlejte do svetlej časti, snažte sa pritom prúd tmavého cesta smerovať do stredu toho svetlého. Pomocou lyžice potom pohybmi od stredu ku kraju opatrne vmiešajte tmavé cesto do svetlého.       

  6. Formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne hodinu alebo do doby, kým zostane doprostred zapichnutá špajdľa bábovky čistá. 

  7. Hotovú bábovku opatrne vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním bábovku pocukrujte.

Tradičná mramorová bábovka