Batatové halušky s makom a ricottou

Batatové halušky s makom a ricottou

3-4 porcie

60 minút
 

Kombinácia sladkastých batatov v spojení s lahodnou a sviežou ricottou chutí výborne. Preto sa priamo ponúka ricottu s haluškami nielen podávať, ale tiež trochu primiešať do cesta. A nezabudnite na mak, ktorý krásne a jemne zachrumká medzi zubami.

Suroviny:

Batatové halušky:
400 – 420 g batatu (ošúpaného) – 1 veľký kus
1 väčšie vajce
50 g ricotty
250 g múky (1:1 svetlá a celozrnná)
20 g maku (1 lyžica)
soľ

K dokončeniu:
1 lyžica ghí
hrsť šalviových lístkov
5 sušených rajčín v oleji
1 väčší strúčik cesnaku
1 menšia cuketa
olivový olej
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
prípadne vločky čili

Postup:

1. Bataty nakrájajte na menšie kusy a v osolenej vode uvarte domäkka. Zlejte a nechajte vychladnúť. 
2. Bataty rozmixujte spolu s vajcom a ricottou na jemné pyré. Do pyré primiešajte múku (môžete použiť svetlú alebo celozrnnú pšeničnú či špaldovú), mak a štipku soli. Vznikne cesto polotuhej konzistencie.
3. Dajte si variť vodu vo väčšom hrnci. Pracovnú plochu dobre pomúčte a z cesta vyvaľkajte dlhé valčeky s priemerom 2-2,5 cm. Plochu majte stále pomúčenú, aby sa cesto neprichytávalo. Valčeky z cesta môžu byť pokojne obalené múkou. Tak zaistíte, že sa k podložke neprilepia ani pri krájaní.
4. Z valčekov odkrajujte nožom alebo kartou kúsky dlhé asi 1,5-2 cm. Halušky opatrne podoberajte a vkladajte do vriacej osolenej vody. Varte ideálne na dvakrát. Pri vkladaní do hrnca ochladzujú vodu vo vnútri, takže by sa mohlo stať, že než sa varom stihnú zafixovať, zdeformovali by sa. Potom, čo sa začne voda zase pekne variť, počkajte asi pol minúty a opatrne varechou premiešajte, aby sa halušky, ktoré sa prípadne prilepili na dno, odlepili. Halušky varte 3-4 minúty. Potom vyberte dierovanou naberačkou na tanier, prípadne zlejte do sitka, nechajte odkvapkať a potom rozprestrite na tanier.
5. Cuketu nakrájajte na polcentimetrové plátky. Na panvici potretej olivovým olejom opekajte dozlata z oboch strán. Osoľte a okoreňte.
6. V čistej panvici rozohrejte ghí. Vložte do panvice lístky šalvie a pozvoľna opekajte asi minútu až dve. Namiesto premiešavania varechou skôr krúžte panvicou, aby sa obalili prepusteným maslom a rovnomerne sa opiekli. Lístky budú krásne chrumkavé. Dajte pozor, aby nezačali hnednúť a nespálili sa. 
7. K šalvii pridajte nadrobno nakrájané sušené rajčiny a najemno nakrájaný cesnak. Panvicou pretraste a po minúte pridajte halušky. Opekajte ďalšiu minútu, pričom halušky obracajte prehadzovaním na panvici. Tak sa najlepšie na panvici otočia a neporušíte tým lístky šalvie.
8. Halušky podávajte s ricottou a opečenou cuketou. Môžete jemne posypať čili vločkami.