Carrot cake guličky na 2 spôsoby

Carrot cake guličky na 2 spôsoby

25 guličiek

45 minút
 

Mrkvová torta je všeobecne veľmi populárny dezert. Aby aj nie. Šťavnatá mrkva v spojení s chrumkavými orechmi a voňavým korením majú čo do seba! Ale nie vždy sa chceme púšťať do pečenia veľkej torty. A preto je skvelé mať po ruke riešenie, ako chute na carrot cake zahnať aj v miniatúrnej podobe. Skúsiť to môžete hneď v dvoch variantoch. Oba sú zdravé a chuťové poháriky uspokoja v maximálnej miere.

Mrkvové guličky z pečenej piškóty:

SUROVINY:

Piškóta:
2 vajcia (bielky a žĺtky zvlášť) 
soľ
70 g xylitolu (alebo cukru)
60 g celozrnnej špaldovej múky hladkej

Ďalej potrebujete:
50 g pekanových orechov
200 g najemno nastrúhanej mrkvy 
1/2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička mletej škorice
1-2 lyžičky vanilkovej pasty
biela čokoláda na obalenie 

POSTUP:
1. Vyšľahajte z bielkov s malou štipkou soli hustý sneh.
2. Žĺtky vyšľahajte s xylitolom do peny.
3. Do žĺtkovej peny zľahka vmiešajte sneh. Potom opatrne vmiešajte preosiatu múku.
4. Cesto rozotrite stierkou na plech vyložený papierom na pečenie do rovnomernej vrstvy (hrubej asi 1,5-2 cm). Pečte pri 180 °C minút dozlata. Nechajte vychladnúť.
5. Korpus natrhajte na malé kúsky a spolu s pekanovými orechmi vložte do mixéra. Mixujte nadrobno. Potom pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, mletú škoricu a vanilkovú pastu a krátko mixujte, aby sa ingrediencie prepojili v kompaktnú hmotu. 
6. Z cesta rukami vyvaľkajte guličky. Odložte do chladničky.
7. Vychladnuté guličky namáčajte do bielej čokolády. Skvelá je čokoláda s prímesou mletej vanilky.
8. Uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Spotrebujte do 3 dní.

Mrkvové guličky z ovsených vločiek:

SUROVINY:
200 g jemných ovsených vloček
180 g najemno nastrúhanej mrkvy
60 g javorového sirupu
80 g polotučného tvarohu
20 g kokosového tuku
1/2 citrónovej šťavy
1-2 lyžice vanilkovej pasty 
1 lyžička mletej škorice
70 g mandľovej múky
kokos na obalenie 

POSTUP:
1. Do mixéra vložte ovsené vločky, mrkvu, sirup, tvaroh, rozpustený (ale vychladnutý) kokosový olej, citrónovú šťavu, vanilkovú pastu a mletú škoricu a mixujte, až kým sa ingrediencie neprepoja. Vznikne lepkavá hmota. Zahustite mandľovou múkou a misu zakryte fóliou. Nechajte cez noc odležať.
2. Z cesta vyvaľkajte guličky a obaľujte ich v strúhanom kokose.
3. Uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Spotrebujte do 3 dní.