Bazalkové pesto

4 porcie
10 minút
Základ talianskej kuchyne, ktorý si ľahko pripravíte aj v Čechách. Bazalku môžete pestovať v kvetináči aj na záhone a užívať si tak čerstvé pesto po celý rok. V cestovinách ho pozná asi každý, ale natrieť ho môžete aj na hrianku, na čerstvý chleba alebo na mäso. Ozdobte nim zeleninovú polievku, rizoto alebo pizzu a dodajte im čerstvosť a vôňu byliniek.
Suroviny:
100 ml extra panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice píniových orieškov
3 väčšie hrsti bazalky
50 g strúhaného parmezánu
1 lyžička soli
ETA Vital Blend
Postup:
1. Do nádoby stolného mixéru Vital Blend nalejte polovicu oleja, pridajte olúpaný cesnak, píniové orechy, otrhané lístky bazalky a parmezán. Osoľte a mixujte do hrubej pasty – lístky bazalky stlačujte pomocou pučidla, aby sa rovnomerne rozmixovali.
2. Olej postupne prilievajte, ako zmes hustne. Zvyšný olej prileje na záver, premixujte pár pulzami a podávajte alebo presuňte do pohára s vekom.
TIP: Pesto skladujte v uzavierateľnej nádobe v chladničke tak, aby bolo zakryté vrstvou oleja. Pokiaľ je suché, olej prilejte.