Bezlepkové vafle

Bezlepkové vafle

6 vaflí

25 minút

Sladkú belgickú vafľu si dnes vychutnajú aj tí z vás, ktorí nemôžu alebo nechcú jesť lepok. Pokiaľ však túto informáciu jedákom neprezradíte, určite nič nepoznajú a na vafle pribehnú, ako by boli z klasickej múky. Vďaka Skyru vafle navyše získajú nielen príjemnú kyslastú chuť, ale vám tiež dodajú poriadnu porciu bielkovín. Vyskúšajte zdravší variant tejto chrumkavej pochúťky a ozdobte si ju napríklad čerstvým ovocím.

Suroviny:

200 g bezlepkovej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva (bezlepkový)
1 vrecko vanilkového cukru
60 g trstinového cukru
štipka soli
2 vajcia
20 ml slnečnicového oleja
140 g Skyru (či iného bieleho jogurtu)
170 ml mlieka

Postup:

1. V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva, oboma cukrami a štipkou soli.
2. Bielky oddeľte od žĺtkov, ktoré odložte stranou. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh ručným šľahačom.
3. K žĺtkom pridajte olej a Skyr a opäť vyšľahajte. Za stáleho šľahania postupne pridávajte mlieko. Do žĺtkovej zmesi pomaly prisypávajte prichystané sypké suroviny a všetko premiešajte, aby vzniklo hutné cesto. Nakoniec vmiešajte vyšľahaný sneh.
4. Do sendvičovača ETA Sorento vložte platne na vafle a nechajte ich rozohriať. Môžete ich ľahko postriekať olejom v spreji. Do nahriatych platní navrstvite cesto, sendvičovač zatvorte a počkajte, kým sa vafle dôkladne neprepečú. Trvá to asi 6 minút. 
5. Podávajte ozdobené podľa vašej chuti a fantázie.

ETA TIP: Aby vafle zostali príjemne teplé a krehké, kým spracujete celú várku cesta, môžete ich odkladať na tanier do mierne vyhriatej rúry.