Bravčová roláda so šalviou

Bravčová roláda so šalviou

 

4 porcie

 

45 minút

Roláda pôsobí luxusným dojmom, pritom jej príprava nie je vôbec zložitá. Základom je dobrý výber mäsa, správne narezanie a lahodná náplň. Jesenná kombinácia hrušiek, syra a byliniek s tučnejším bravčovým výborne ladí. 

Suroviny:

700 g bravčovej panenky

50 g výrazného syra (feta, gorgonzola, niva)

1 červená cibuľa 

1 hruška 

2 lyžice olivového oleja

1 hrsť šalvie

4 vetvičky tymianu 

zhruba 100 ml vody 

50 g masla 

soľ a čerstvo namleté korenie

 

ETA Pečenka

kuchynský povrázok

 

Postup:

1. Mäso pozdĺžne nakrojte tak, aby vznikla kapsa. Opatrne ho roztvorte, osoľte a pridajte čierne korenie. Syr nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte na mäso. Cibuľu olúpte, nakrájajte na tenké plátky, hrušku zbavte jadrovníku a nakrájajte ju na tenké plátky. Na mäso vyskladajte syr, cibuľu a hrušku a priklopte mäsom tak, aby ste získali plnenú kapsu. 

 

2. Potrite mäso olejom, poklaďte zhora vetvičky šalvie a tymianu a previažte kuchynským povrázkom tak, aby si pri pečení zachovalo tvar. Vložte ho do nádoby pečenky, zľahka podlejte vodou a pečte dozlata, zhruba 25 minút. Pokiaľ nemáte pečenku, pečte mäso v trúbe predhriatej na 200 °C zhruba 20–25 minút domäkka. 

 

3. Upečené mäso vytiahnite a nechajte ešte 5 minút odpočinúť. Maslo rozohrejte. Z mäsa odviažte povrázok a nakrájajte ho na 1cm plátky. Prelejte ho maslom.