Mrkvové halušky s pečenou cviklou a (ne)syrovou omáčkou z tofu a kešu

Mrkvové halušky s pečenou cviklou a (ne)syrovou omáčkou z tofu a kešu

2 porcie

60 minút
 

Zimné dni prežiarte farbami na tanieri. Ide to ľahko a ide to aj bez mäsa. A zároveň výživne a chutne. Vyvážená kombinácia sladkých a pikantných chutí poteší sama o sebe. Ešte viac ale bude chutiť s originálnou omáčkou z tofu a kešu orieškami, ktorá vďaka lahôdkovému droždiu môže pripomínať chuť syra. 

Suroviny:

(Ne)syrová omáčka z tofu a kešu:
50 g kešu orechov
120 g (silken) prírodného tofu
1 lyžica lahôdkového droždia
1 menší strúčik cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1-2 lyžičky javorového sirupu
soľ

Mrkvové halušky:
200 g (očistenej) mrkvy
1 vajce
170 g hladkej múky (môže byť svetlá alebo celozrnná, rovnako tak kombinácia) 

1 lyžica zemiakového škrobu
soľ

Ďlaje potrebujete:
2 buľvy cvikly
olivový olej
3 jarné cibuľky

2 hrste rukoly
čerstvo mleté čierne korenie
hladkolistá petrželová vňať

Postup:

1. Kešu orechy dajte namočiť do studenej vody minimálne na 3 hodiny. Potom sceďte, prepláchnite ešte jednou vodou a preložte do mixéra. Pridajte tofu. Použite ideálne silken tofu - hodvábné tofu, ktoré konzistenciou pripomína tvaroh. Môžete prípadne použiť aj klasické prírodné tofu. V tomto prípade však prilejte do mixéra asi 2 lyžice vody. Ďalej pridajte lahôdkové droždie, cesnak, citrónovú šťavu, javorový sirup a štipku soli. Mixujte do hladkej konzistencie. Pokiaľ je to potrebné, narieďte trochou vody a ešte premixujte. Omáčku zatiaľ odložte nabok.
2. Mrkvu uvarte domäkka. Vyberte na tanier a nechajte vychladnúť.
3. Kým mrkva vychladne, upečte cviklu. Ošúpanú cviklu nakrájajte na drobné kocky. V mise pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte a premiešajte. Rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 190 °C 25 minút.
4. Potom spolu s vajcom rozmixujte na pyré. Premiešajte so štipkou soli, múkou a zemiakovým škrobom. Múku môžete zvoliť svetlú pšeničnú alebo celozrnnú špaldovú alebo pšeničnú. V tomto recepte je použitých 50 g svetlej pšeničnej múky a 120 g celozrnnej hladkej špaldovej múky. Cesto nechajte odležať, kým sa vám v hrnci uvarí voda na halušky.
5. Vodu osoľte a mrkvové cesto pretlačte sitom na halušky do vody. Varte 2-3 minúty. Sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. 
6. V panvici rozohrejte asi lyžicu olivového oleja. Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké plátky a restujte, kým nezačne jemne zlatnúť. Halušky vsypte do panvice a miešajte, aby sa prehriali.
7. Na tanier rozprestrite trochu rukoly. Naservírujte porciu mrkvových halušiek a posypte pečenou cviklou. Jemne okoreňte, posypte hladkolistou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a podávajte s už pripravenou omáčkou.