Celozrnná mrkvová bábovka s orechmi

Celozrnná mrkvová bábovka s orechmi

1 bábovka

 

90 minút

 

Táto zdravšia verzia orechovej bábovky nadchne aj tých, ktorí si na zeleninu príliš nepotrpia. Nastrúhaná mrkva a jogurt dodajú múčniku vláčnosť, kombinácia hrozienok, rumu a perníkového korenia zase hrejivú chuť a arómu. Citrónová poleva a efektné zdobenie potom z bábovky urobia reprezentatívny múčnik, ktorým ohromíte nejednu návštevu.

 

Suroviny:

300 g celozrnnej špaldovej múky
300 g nastrúhanej mrkvy (použite strúhadlo robota Gratus)
100 g nasekaných vlašských orechov (použite sekáčik robota Gratus)
150 g trstinového cukru
200 g bieleho jogurtu
3 vajcia
1 lyžička jedlej sódy
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička škorice
1 lyžička perníkového korenia
kôra z 1 citróna
hrsť hrozienok namočených cez noc v rume
4 lyžice oleja

Poleva:
1 bielok
75 g práškového cukru
šťava z menšieho citróna

maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
granátové jablko a jedlé kvety na ozdobu

 Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C. Bábovkovú formu vymažte maslom a dôkladne vysypte hrubou múkou. 

  2. V prvej mise zmiešajte múku, mleté orechy, prášok do pečiva a jedlú sódu. V mise od robota zmiešajte jogurt, vajce, cukor, olej, nastrúhanú mrkvu, citrónovú kôru a korenie a dôkladne zapracujte do jednoliatej hmoty.

  3. Pridajte odkvapkané hrozienka, múčnu zmes a v robote všetko spoločne premiešajte.

  4. Husté cesto opatrne premiestnite do bábovkovej formy. Pečte 50 – 60 minút alebo do doby, kým zostane špajdľa zapichnutá do cesta po vytiahnutí úplne čistá. Bábovku nechajte 5 – 10 minút chladnúť vo forme, potom vyklopte a nechajte vychladnúť úplne.

  5. Na polevu vyšľahajte bielok s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Vychladnutú bábovku zľahka polejte pripravenou polevou a dozdobte semienkami z granátového jablka a jedlými sušenými kvetmi podľa vlastnej fantázie.     

Celozrnná mrkvová bábovka s orechmi