Ťahaný jablkový závin so sušeným ovocím

Jablkový závin alebo štrúdľa je šťavnatá klasika, na ktorej si s chuťou pochutnáte v každom ročnom období. Keď navyše vymeníte kupované cesto za to domáce, bude výsledok ešte oslnivejší. Nechajte sa inšpirovať receptom cukrárky Tamary Adamčíkovej, ktorej tajomstvo sa skrýva nielen v pridaní sušeného ovocia, ale aj „kvapky“ rumu.
Suroviny:
Cesto:
280 g hladkej múky
100 ml teplej vody
2 lyžice oleja
1 vajce
štipka soli
100 g masla
1/2 lyžičky octu
Náplň:
1 kg jabĺk
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžička mletej škorice
50 ml rumu
2 lyžice hladkej múky
štipka soli
50 g sušených hrozienok
100 g sušených sliviek
100 g sušených marhúľ
Postup:
- Do misy kuchynského robota preosejte múku, pridajte vajce, vodu, olej, soľ a ocot a hákom spracujte na mäkké cesto. Robot nechajte pracovať tak dlho, kým cesto nie je perfektne hladké, lesklé a nelepivé. Pokiaľ je veľmi suché, pridajte vodu, v opačnom prípade prisypte múku.
- Hotový bochník cesta odložte stranou a minimálne na pol hodiny ho prikryte nahriatym hrncom. Na rovnakú dobu tiež namočte sušené ovocie do horúcej vody.
- Jablká zbavte šupiek a jadierok, nakrájajte ich na tenké plátky a zmiešajte so škoricou, múkou, rumom, štipkou soli a cukrom.
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske na čo najtenší obdĺžnik. Potom ho preneste na čistú utierku a opatrne vyťahujte do všetkých smerov. Výsledok by mal byť takmer priehľadný.
- Plát potrite rozpusteným maslom a rozprestrite na ňom jablká a scedené sušené ovocie.
- Pomocou utierky cesto zaviňte a preneste na plech. Povrch potrite rozpusteným maslom a poprepichujte vidličkou.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C (v teplovzdušnej na 180 °C) zhruba 50–60 minút. V priebehu pečenia a po vytiahnutí z rúry závin potrite rozpusteným maslom a pred samotným podávaním ľahko pocukrujte.