Ťahaný jablkový závin so sušeným ovocím

Ťahaný jablkový závin so sušeným ovocím

2 záviny

 

2 hodiny 

 

Jablkový závin alebo štrúdľa je šťavnatá klasika, na ktorej si s chuťou pochutnáte v každom ročnom období. Keď navyše vymeníte kupované cesto za to domáce, bude výsledok ešte oslnivejší. Nechajte sa inšpirovať receptom cukrárky Tamary Adamčíkovej, ktorej tajomstvo sa skrýva nielen v pridaní sušeného ovocia, ale aj „kvapky“ rumu.

 

Suroviny:

Cesto:  
280 g hladkej múky
100 ml teplej vody
2 lyžice oleja  
1 vajce
štipka soli 
100 g masla  
1/2 lyžičky octu

Náplň: 
1 kg jabĺk  
4 lyžice trstinového cukru    
1 lyžička mletej škorice 
50 ml rumu    
2 lyžice hladkej múky 
štipka soli 
50 g sušených hrozienok  
100 g sušených sliviek 
100 g sušených marhúľ   

 Postup:

  1. Do misy kuchynského robota preosejte múku, pridajte vajce, vodu, olej, soľ a ocot a hákom spracujte na mäkké cesto. Robot nechajte pracovať tak dlho, kým cesto nie je perfektne hladké, lesklé a nelepivé. Pokiaľ je veľmi suché, pridajte vodu, v opačnom prípade prisypte múku.    
  2. Hotový bochník cesta odložte stranou a minimálne na pol hodiny ho prikryte nahriatym hrncom. Na rovnakú dobu tiež namočte sušené ovocie do horúcej vody.    
  3. Jablká zbavte šupiek a jadierok, nakrájajte ich na tenké plátky a zmiešajte so škoricou, múkou, rumom, štipkou soli a cukrom.    
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske na čo najtenší obdĺžnik. Potom ho preneste na čistú utierku a opatrne vyťahujte do všetkých smerov. Výsledok by mal byť takmer priehľadný.    
  5. Plát potrite rozpusteným maslom a rozprestrite na ňom jablká a scedené sušené ovocie.
  6. Pomocou utierky cesto zaviňte a preneste na plech. Povrch potrite rozpusteným maslom a poprepichujte vidličkou.   
  7. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C (v teplovzdušnej na 180 °C) zhruba 50–60 minút. V priebehu pečenia a po vytiahnutí z rúry závin potrite rozpusteným maslom a pred samotným podávaním ľahko pocukrujte.   

 

Ťahaný jablkový závin so sušeným ovocím