Zdravá torta

Zdravá torta

1 torta

 

95 minút

 

Názov zdravá torta je síce trochu zavádzajúci, keď však prihliadneme na obsah orechov, ktoré tu nahrádzajú múku, je možné ju minimálne prehlásiť za nabitú živinami. Zároveň môže byť skvelou alternatívou pre celiatikov, ktorí sa múke vyhýbajú z dôvodu neznášanlivosti lepku. 

 

Suroviny:

8 vajec
250 g práškového cukru
250 g olúpaných, jemne nastrúhaných mandlí
130 g jemne nastrúhaných pistáciových orieškov
1 pomaranč (kôra)
1 citrón (kôra)
1 lyžička rumu
2 lyžice jogurtu
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva

Náplň:
200 g tvarohu
100 ml smotany
100 g práškového cukru

Posypanie:
30 g sekaných mandlí
30 g sekaných pistáciových orieškov
tortová forma s priemerom 28 cm

 Postup:

  1. Štyri vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielky. Ušľahajte cukor so štyrmi celými vajcami a štyrmi žĺtkami (z celkových ôsmych vajec použite iba štyri vajcia celé a pridajte ďalšie štyri žĺtky navyše, štyri bielky vám teda zostanú).     
     
  2. Kôru z jedného pomaranča a jedného citróna pridajte spolu s mandľami, orieškami, jogurtom, rumom a kypriacim práškom k ušľahaným vajciam. Vypracujte cesto.     
     
  3. Pripravte si tortovú formu, tú vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Cesto vlejte do formy. 

  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút.   

  5. Tvaroh so smotanou a cukrom vyšľahajte na jemnú hmotu.   

  6. Vychladnutú tortu rozdeľte, naplňte ju polovicou tvarohu. Vrchnú časť torty tiež potrite zvyšnou náplňou a posypte drvenými orieškami. Pred servírovaním nechajte niekoľko hodín v chlade.   

 

Zdravá torta

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.