Celozrnná pizza s cuketou a tuniakom

Celozrnná pizza s cuketou a tuniakom

1 pizza

50 minút

Jeden recept, množstvo kombinácií... Zdravá pizza, ktorú môžete jesť každý týždeň. Celozrnná múka vám dodá potrebnú vlákninu, vitamíny a minerály a obložiť si ju môžete napríklad špenátom, cuketou a tuniakom, tak ako to robí blogerka Martina Lacingerová. Skvelé a vyvážené jedlo je na svete.

Suroviny:

Cesto:
150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
väčšia štipka soli 

20 g droždia 

štipka cukru
150 ml teplej vody

1-2 lyžice olivového oleja (15 g)

Na obloženie:
150 g passaty
1 strúčik cesnaku

1 rovná lyžica najemno nakrájaných byliniek - mix bazalky, tymianu a oregana

soľ
100 g špenátu

1/2 menšej cukety

1 menšia červená cibuľa
120 g tuniaka vo vlastnej šťave

100 g mozzarelly

Postup:

1. Múku v mise premiešajte so soľou. Doprostred urobte jamku. V menšej miske rozmiešajte rozdrobené droždie s cukrom a potom vsypte do jamky. Zalejte vlažnou vodou a nechajte 15 minút kvasnice pracovať, aby vzišiel kvások.  
2. Do misy prilejte olej a spracujte cesto. Nechajte pod utierkou hodinu kysnúť. 
3. Passatu premiešajte s prelisovaným cesnakom, najemno nakrájanými bylinkami a štipkou soli. 
4. Špenát operte vo vode. Vložte do horúcej až vriacej vody, premiešajte a zlejte do sitka. Preložte ihneď do ľadovej vody, sceďte a nechajte odkvapkať. Potom dobre vyžmýkajte zvyšok vody a špenát nasekajte najemno. 
5. Cuketu nakrájajte na tenké plátky a cibuľu na tenké mesiačiky. 
6. Rúru zapnite na 230 °C a dovnútra vložte plytký plech. 
7. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a prepracujte. Urobte z cesta bochník a rozvaľkajte na kruh s priemerom cca 35 cm. Cesto preložte na papier na pečenie. Potrite ochutenou passatou, okraje nechajte voľné. Na pizzu rozprestrite cuketu, cibuľu, kúsky tuniaka a špenát. Navrch natrhajte mozzarellu. 

8. Rozpálený plech opatrne vyberte a cesto aj s papierom pretiahnite na plech. Pizzu vložte do rúry a pečte na 15 – 20 minút.