Celozrnná pizza s cuketou a tuniakom

Jeden recept, množstvo kombinácií... Zdravá pizza, ktorú môžete jesť každý týždeň. Celozrnná múka vám dodá potrebnú vlákninu, vitamíny a minerály a obložiť si ju môžete napríklad špenátom, cuketou a tuniakom, tak ako to robí blogerka Martina Lacingerová. Skvelé a vyvážené jedlo je na svete.
Suroviny:
Cesto:
150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
väčšia štipka soli
20 g droždia
štipka cukru
150 ml teplej vody
1-2 lyžice olivového oleja (15 g)
Na obloženie:
150 g passaty
1 strúčik cesnaku
1 rovná lyžica najemno nakrájaných byliniek - mix bazalky, tymianu a oregana
soľ
100 g špenátu
1/2 menšej cukety
1 menšia červená cibuľa
120 g tuniaka vo vlastnej šťave
100 g mozzarelly
Postup:
1. Múku v mise premiešajte so soľou. Doprostred urobte jamku. V menšej miske rozmiešajte rozdrobené droždie s cukrom a potom vsypte do jamky. Zalejte vlažnou vodou a nechajte 15 minút kvasnice pracovať, aby vzišiel kvások.
2. Do misy prilejte olej a spracujte cesto. Nechajte pod utierkou hodinu kysnúť.
3. Passatu premiešajte s prelisovaným cesnakom, najemno nakrájanými bylinkami a štipkou soli.
4. Špenát operte vo vode. Vložte do horúcej až vriacej vody, premiešajte a zlejte do sitka. Preložte ihneď do ľadovej vody, sceďte a nechajte odkvapkať. Potom dobre vyžmýkajte zvyšok vody a špenát nasekajte najemno.
5. Cuketu nakrájajte na tenké plátky a cibuľu na tenké mesiačiky.
6. Rúru zapnite na 230 °C a dovnútra vložte plytký plech.
7. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a prepracujte. Urobte z cesta bochník a rozvaľkajte na kruh s priemerom cca 35 cm. Cesto preložte na papier na pečenie. Potrite ochutenou passatou, okraje nechajte voľné. Na pizzu rozprestrite cuketu, cibuľu, kúsky tuniaka a špenát. Navrch natrhajte mozzarellu.
8. Rozpálený plech opatrne vyberte a cesto aj s papierom pretiahnite na plech. Pizzu vložte do rúry a pečte na 15 – 20 minút.