Zdravá piškótová torta s tvarohom a ovocím
Konečne zdravá torta, ktorú si bez výčitiek vychutná aj večný "dietár". Osladiť si ju môžete erythritolom, ktorý je úplne bez kalórií, alebo xylitolom, ktorý má asi o 40 % kalórií menej ako klasický cukor a navyše má tú výhodu, že pozitívne pôsobí na náš chrup. To je hneď dvojnásobný dôvod, prečo nám tento svieži koláčik vyčarí úsmev na perách.
Suroviny:
5 vajec
180 g xylitolu alebo erythritolu
180 g celozrnnej špaldovej múky
Maslo a hrubá múka alebo celozrnná krupica na vymastenie a vysypanie formy
Navyše potrebujete:
100 g mrazených malín
100 g mrazených čučoriedok
Xylitol alebo erythritol
700 g mäkkého odtučneného (alebo polotučného) tvarohu – vo vaničke + 100 na dokončenie
250 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu – v kocke
Čakankový sirup
Ovocie na ozdobenie, horká čokoláda
Postup:
1. Obvod tortovej formy vymastite maslom a vysypte hrubou múkou alebo krupicou. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
2. Z vajec a "necukru" vyšľahajte hustú, svetlú penu. Potom zľahka vmiešajte múku.
3. Cesto preložte do pripravenej formy a uhlaďte vareškou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 35 minút. Nechajte vychladnúť.
4. Mrazené ovocie – každé zvlášť – posypte asi ½ lyžice "necukru" a pár minút zohrievajte v hrnci. Stačí len zohriať, ovocie neprivádzajte do varu. Premiešajte a potom nechajte odstavené. Ovocie tak zostane celé, ale pustí zároveň trochu šťavy.
5. Tvarohy vyšľahajte so sladidlom – môžete použiť ľahký čakankový sirup alebo "necukor" – xylitol alebo erythritol.
6. Zo spodnej strany korpusu odstráňte papier na pečenie a korpus dvakrát prekrojte. Spodnú časť položte na tanier a rozložte naň maliny alebo čučoriedky (vrátane šťavy). Ovocie nenanášajte až po okraje, aby nepustilo farbu do krému. Potrite časťou krému (asi 1/3), prikryte druhou časťou korpusu a opäť naneste ovocie. Potrite krémom a prikryte vrchnou časťou. Tortu potrite zvyšným krémom. Na uhladenie použite 100 g mäkkého tvarohu.
7. Tortu ozdobte podľa svojej fantázie.