Slnečnicové bagety
.jpg)
Bagety chutia najlepšie krátko po upečení, ležaním v regáli iba strácajú chrumkavosť a mäkkosť. Upečte si preto vlastné – semienka im dodajú šmrnc. Slnečnicové majú vysoký obsah horčíka a regulujú správnu funkciu nervovej sústavy, tekvicové znižujú cholesterol a naopak zvyšujú pevnosť kostí. Vyskúšajte aj ďalšie druhy a ich kombinácie.
Suroviny:
150 ml vlažnej vody
12 g olivového oleja
1 lyžička krupicového cukru
1 lyžička soli
2 lyžice slnečnicových semienok + na posypanie
125 g hladkej pšeničnej múky
150 g celozrnnej pšeničnej múky
30 g čerstvého droždia
1 vajce na potretie
hladká múka na podsypanie
pekáreň ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do veľkej nádoby pekárne so strednými hákmi nalejte vlažnú vodu a olej, pridajte cukor, soľ, slnečnicové semienka, obe múky a navrch rozdrobte droždie. Zapnite program 10 - Cesto.
- Nakysnuté cesto prepracujte na pomúčenej doske, rozdeľte ho na štyri rovnako veľké kusy a z každého vytvarujte bagetu. Vložte ich do bagetových foriem a nechajte 20 minút kysnúť.
- Bagety potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte slnečnicovými semienkami. Nastavte program 12 - Pečenie na 25 – 30 minút, farba stredná a zapnite.
- Po upečení nechajte bagety niekoľko minút chladnúť vo forme a potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť.