Celozrnné špagety s pálivou šošovicovou omáčkou

Suroviny:
80 g celozrnných špagiet
1 lyžica olivového oleja
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
400 g krájených rajčín z plechovky
1 lyžica pretlaku
100 g cukrového hrášku alebo kukurice
130 g zelenej šošivice
1 lyžička sušenej bazalky
1/2 lyžičky sušeného chilli
hrsť nasekaného petržlenu
30 g čiernych olív
Postup:
- Špagety uvarte domäkka v osolenej vode po dobu uvedenú na obale, u celozrnných to býva zhruba 10-12 minút. Šošovicu uvarte v osolenej vode po dobu 15-20 minút domäkka.
- Vo väčšej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja a osmahnite na ňom nadrobno nakrájanú šalotku spoločne s nakrájaným cesnakom a chilli. Pridajte pretlak, zamiešajte a všetko restujte zhruba 2 minúty za stáleho miešania.
- Šošovicu sceďte a pridajte ju spoločne s drvenými rajčinami do panvice. Stlmte plameň, priklopte pokrievkou a ľahko prevarte.
- Do zmesi pridajte sušenú bazalku, na plátky nakrájané čierne olivy, dochuťte soľou a čiernym korením a zamiešajte.
- Pred podávaním posypte cestoviny nasekaným petržlenom.