Celozrnný chlieb s bylinkovým maslom

Celozrnný chlieb s bylinkovým maslom

Nie je nad krajec čerstvého chleba. Tento recept je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí s pečením chleba iba začínajú. Peceň krásne vypadá, výborne chutí nepotrebujete kvások. O vykysnutie sa postará droždie a jablkový ocot. Čerstvo mleté zrno má výraznejšiu chuť a vôňu, v mlynčeku na obilie v robote ETA Gratus si môžete upraviť hrubosť mletia, a tak meniť štruktúru cesta podľa chuti. Voňavý chlieb chutí fantasticky s maslom z čerstvých byliniek.

1 peceň

165 minut

 

Suroviny:

CHLIEB  
360 g špaldy 
75 g pšenice  
215 g žita  
1,5 lyžičky sušeného droždia 
1 lyžice rasce 
1,5 lyžičky medu  
2 lyžičky soli  
1,5 lyžice jablkového octu 
3 lyžice olivového oleja 
380 ml vlažnej vody  
semienka podľa chuti (dyňové, sezamové, ľanové, konopné, chia)  
hladká múka na pomúčenie  

 

MASLO  
250 g masla  
1 hrsť čerstvých byliniek (hladkolistý petržlen, pažítka, koriander, pár lístkov mäty a bazalky...)  
1 lyžička soli  

Postup:

1. Maslo nechajte povoliť na izbovú teplotu, po vytiahnutí z chladničky to trvá zhruba 30 minút.

2. Špaldové zrno, pšenicu a 145 g žita nameľte na mlynčeku na obilie na kuchynskom robote ETA Gratus najemno, mletie bude potrebné niekoľkokrát zopakovať. Múku preosejte do misy. Zvyšné žitné zrno nameľte nahrubo a prisypte do misy.

3. Pridajte droždie, rascu, med, soľ, jablkový ocot, olej a vodu a vypracujte redšie, takmer nelepivé cesto. Dobre to pôjde pomocou hnetacieho háku na najnižšej rýchlosti. Zakryte misu čistou utierkou a nechajte cesto v teple kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem. Trvá to spravidla 45–60 minút. Počas kysnutia cesto na pomúčenom vale niekoľkokrát prepracujte. Kvasnice majú radi vzduch, a pokiaľ necháte cesto v mise len tak kysnúť, jeho povrch po chvíli oschne a cesto stratí možnosť sa rozpínať.

4. Medzitým pripravte bylinkové maslo. Bylinky nasekajte nadrobno a vmiešajte so soľou do masla. Vtlačte ho do mištičky, alebo vytvarujte valček, zabaľte do potravinárskej fólie a uložte stuhnúť do chladničke.

5. Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník, položte ho na plech vyložený papierom na pečenie a posypte obľúbenými semienkami. Na povrchu ho mierne narežte do kríža a nechajte ešte 30 minút dokysnúť. Trúbu predhrejte na 220 °C.


6. Chlieb pečte 15 minúť, stiahnite teplotu na 180 °C a ešte pol hodiny dopečte. Či je chlieb správne prepečený, zistíte sluchom. Poklepte ho a pokiaľ znie duto, je hotový a môže z trúby von. Nechajte ho úplne vychladnúť a podávajte s bylinkovým maslom.