Piškótová torta

10 porcií
50 minút + chladnutia
Nadýchaná piškótová torta Victoria sponge cake má za sebou dlhú históriu. Recept sa objavil v anglickej literatúre už v roku 1615, ale meno po kráľovnej Viktórii, ktorá si ho rada dopriala k čaju o piatej získal až o dve storočia neskôr. Tradične sa plní malinovým či jahodovým džemom a šľahačkou, ale môžete použiť ľubovoľnú zaváraninu alebo smotanový krém podľa chuti. Ozdobenie čerstvým ovocím mu dodá slávnostný ráz.
Suroviny:
Cesto:
100 g hrubej múky
¼ lyžičky kypriaceho prášku
6 vajec
štipka soli
100 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
strúhaná kôra z 1 bio citróna
40 g rozpusteného masla
maslo na vymazanie
Náplň:
250 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
šťava z 1 citróna
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžice krupicového cukru alebo podľa chuti
150 g jahodového džemu
práškový cukor na posypanie
čerstvé ovocie na ozdobenie torty (maliny, jahody, čučoriedky)
ETA Pečenka
papier na pečenie
Postup:
1. Dno nádoby pečenky vyložte papierom na pečenie. Doprostred umiestnite pomocný kužeľ na pečenie a vymažte ho maslom.
2. Múku preosejte do misy a zmiešajte s kypriacim práškom. Bielky oddeľte od žĺtkov a so štipkou soli z nich ušľahajte tuhý sneh. Zašľahajte doňho cukor, najprv sa trochu povolí, ale potom opäť zhustne a začne sa lesknúť a tvoriť špičky. Postupne jeden po druhom doňho zašľahajte žĺtky, vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru. Opatrne zamiešajte múku a maslo a hladké cesto nalejte do pripravenej formy. Uhlaďte povrch a pečte 18–20 minút pokiaľ cesto dostane zlatý nádych. O tom, či je korpus správne upečený sa presvedčte pomocou zapichnutej špajdle, ktorá by mala byť po vytiahnutí suchá alebo iba s pár drobkami.
3. Medzitým pripravte krém. V mise vyšľahajte mascarpone, smotanu, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a cukor dohladka.
4. Upečený korpus nechajte chladnúť v pečenke 10–15 minút, preklopte ho pomocou hnedého krytu a nechajte úplne vychladnúť.
5. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte, na spodný diel naneste džem a smotanový krém. Priklopte vrchnou časťou korpusu, posypte práškovým cukrom a ozdobte čerstvým ovocím.