Cesnakový chlieb

Klasického chleba sa človek údajne nemôže prejesť. Všetkého veľa ale škodí a nie je od veci osvedčenú klasiku čas od času ozvláštniť. Skúste to tentokrát s cesnakom a syrom. Chlebík bude kyprý, vďaka cesnaku príjemne voňavý, s jemnou príchuťou po syre.
Suroviny:
320 ml vody
2 lyžice oleja
2 rovné lyžičky soli (10 g)
1 lyžička cukru
300 g hladkej múky
100 g pšeničnej celozrnnej múky
100 g žitnej celozrnnej múky
10 g čerstvého droždia
70 g strúhaného syra
2 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku
Postup:
1. Všetky suroviny okrem cesnaku a syra dajte do formy pekárne. Najprv tekutiny a soľ, potom múku a ostatné suroviny. Droždie uložte alebo nadrobte navrch na múku.
2. Zapnite základný program Klasik, nastavte veľkosť chleba 1000 g, kôrku strednú alebo tmavú a pekáreň zapnite. Po zaznení signálu pridajte nasekaný cesnak a nahrubo nasekaný syr.
3. Nastavte stupeň vyššieho prepečenia, vďaka ktorému bude kôrka krásne vypečená.
4. Upečený chlieb opatrne vyklopte na mriežku, vytiahnite z neho háky a nechajte vychladnúť.