Základný chlieb

Základný chlieb

1 bochník

 

Upiecť si svoj vlastný chlieb je snom snáď každej gazdinky. V dnešnej uponáhľanej dobe však nie je čas si s prípravou tak hrať. Aj napriek tomu si ale môžete upiecť skvelý domáci chlieb a to s pomocou domácej pekárne. Chlieb je vhodný pre začiatočníkov s pekárňou. Do zmesi odporúčame pridať žitnú múku, pretože pozdvihne celkovú chuť a vôňu chleba.

Suroviny:

350 ml vody
2 lyžičky soli
3 lyžičky rasce
1 lyžica octu
1 lyžička cukru
1 lyžica oleja
100 g žitnej chlebovej múky
500 g hladkej múky
10 g čerstvého droždia
(Je možné použiť iba hladkú múku, ale chlieb bude viac buchtovitejší.)

Postup:

1. Všetky suroviny dajte do formy pekárne. Najprv tekutiny a soľ, potom múku a ostatné suroviny. Droždie uložte alebo nadrobte navrch na múku.
2. Zapnite základný program Klasik, nastavte veľkosť chleba 1000 g, kôrku strednú alebo tmavú a pekáreň zapnite.
3. Pekáreň cesto vypracuje, nechá vykysnúť a následne aj upečie.
4. Upečený chlieb opatrne vyklopte na mriežku, vytiahnite z neho háky a nechajte ho vychladnúť.

ETA TIP: Toto množstvo je vhodné pre väčšie pekárne ako napríklad ETA Delicca II alebo ETA Duplica Vital. Do menších pekární zmenšite gramáž surovín asi o štvrtinu.