Pivný makový chlieb

Pivný makový chlieb

1 bochník

 

Pivo a mak… Že vám tieto dve suroviny nejdú úplne dohromady? Opak je pravdou. Táto netradičná kombinácia vám určite zachutí. Výsledný chlieb je kyprý, ľahučký a pretkaný celým makom.

Suroviny:

250 ml piva (aj zvetraného)
100 ml vody (alebo iba 350 ml vody, bez piva) 

2 lyžičky soli
2 lyžice oleja  
1 lyžica octu
2 lyžičky rasce
3 lyžice celého maku
130 g žitnej chlebovej múky
330 g pšeničnej chlebovej múky
100 g hladkej múky
10 g čerstvého droždia

Postup:

1. Všetky suroviny dajte do formy pekárne. Najprv tekutiny a soľ, potom múku a ostatné suroviny. Droždie uložte alebo nadrobte navrch na múku. 
2. Zapnite základný program Klasik, nastavte veľkosť chleba 1000 g, kôrku tmavú a pekáreň zapnite. 
3. Pekáreň cesto vypracuje, nechá vykysnúť a následne aj upečie.
4. Upečený chlieb opatrne vyklopte na mriežku, vytiahnite z neho háky a nechajte vychladnúť.