Cheesecake s rakytníkom

10 porcí
30 minút + chladnutia + pečenie
Rakytník sa prezíva citrónovník severu, pretože ho na Sibíri a na Ukrajine používajú pre jeho liečivé účinky do čaju, zaváranín, sirupov, a dokonca možno aj do pálenky. Je nabitý vitamínom C a surový chutí kyslo, ale tepelnou úpravou zosladne. Známy tvarohový dezert vystrelí do nebeských výšin.
Suroviny:
Cesto:
200 g vlašských orechov
100 g lieskových orechov
2 lyžice trstinového cukru
60 g masla
maslo na vymazanie formy
Náplň:
strúhaná kôra z 1 pomaranča
750 g mäkkého tvarohu
2 lyžice medu
4 vajcia
Poleva:
2 lyžice agaru
50 ml vody
šťava z 1 pomaranču
1 lyžica medu
1 hrsť rakytníku (môžete použiť aj rakytníkový kompót)
Postup:
1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Tortovú otváraciu formu vymažte maslom.
2. Orechy rozmixujte v mixéri Vital Blend najemno alebo podľa chuti a remiešajte ich s cukrom. V panvici rozohrejte maslo a premiešajte ho s orechovou zmesou. Rozprestrite ju do formy v jednej vrstve a spravte vyššie okraje. Korpus zapečte v predhriatej trúbe zhruba 10 minút, až ľahko spevní. Vytiahnite a nechajte trochu schladnúť.
3. Medzitým umyte pomaranč horkou vodou, osušte ho a nastrúhajte najemno kôru do misy robota Gratus. Prešľahajte ju s tvarohom a medom dohladka a postupne pridávajte vajcia. Zmes vlejte do predpečeného korpusu, vložte do trúby a pri teplote 150 °C pečte 45 minút. Trúbu neotvárajte a nechajte v nej koláč 2 hodiny chladnúť. Potom ho vytiahnite a uložte do chladničky.
4. Agar rozmiešajte vo vode a nechajte ho napučať. Z ostrúhaného pomaranča vytlačte šťavu, prilejte ju k agaru, premiešajte s medom a zahrievajte k varu. Znížte teplotu a varte pozvoľna 2 minúty.
5. Na cheesecake nasypte bobuľky rakytníku, prelejte ich (vo forme) agarom a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny stuhnúť.