Cheesecake s rakytníkom

Cheesecake s rakytníkom

 

10 porcí

 

30 minút + chladnutia + pečenie

Rakytník sa prezíva citrónovník severu, pretože ho na Sibíri a na Ukrajine používajú pre jeho liečivé účinky do čaju, zaváranín, sirupov, a dokonca možno aj do pálenky. Je nabitý vitamínom C a surový chutí kyslo, ale tepelnou úpravou zosladne. Známy tvarohový dezert vystrelí do nebeských výšin. 

Suroviny:

Cesto:

200 g vlašských orechov

100 g lieskových orechov

2 lyžice trstinového cukru

60 g masla

maslo na vymazanie formy

 

Náplň:

strúhaná kôra z 1 pomaranča

750 g mäkkého tvarohu 

2 lyžice medu

4 vajcia

 

Poleva:

2 lyžice agaru 

50 ml vody 

šťava z 1 pomaranču

1 lyžica medu

1 hrsť rakytníku (môžete použiť aj rakytníkový kompót)

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom metla na šľahanie

stolný mixér ETA Vital Blend 

tortová otváracia forma

rajnica

Postup:

1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Tortovú otváraciu formu vymažte maslom. 

 

2. Orechy rozmixujte v mixéri Vital Blend najemno alebo podľa chuti a remiešajte ich s cukrom. V panvici rozohrejte maslo a premiešajte ho s orechovou zmesou. Rozprestrite ju do formy v jednej vrstve a spravte vyššie okraje. Korpus zapečte v predhriatej trúbe zhruba 10 minút, až ľahko spevní. Vytiahnite a nechajte trochu schladnúť. 

 

3. Medzitým umyte pomaranč horkou vodou, osušte ho a nastrúhajte najemno kôru do misy robota Gratus. Prešľahajte ju s tvarohom a medom dohladka a postupne pridávajte vajcia. Zmes vlejte do predpečeného korpusu, vložte do trúby a pri teplote 150 °C pečte 45 minút. Trúbu neotvárajte a nechajte v nej koláč 2 hodiny chladnúť. Potom ho vytiahnite a uložte do chladničky.

 

4. Agar rozmiešajte vo vode a nechajte ho napučať. Z ostrúhaného pomaranča vytlačte šťavu, prilejte ju k agaru, premiešajte s medom a zahrievajte k varu. Znížte teplotu a varte pozvoľna 2 minúty. 

 

5. Na cheesecake nasypte bobuľky rakytníku, prelejte ich (vo forme) agarom a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny stuhnúť.