Vanilkové rožky

Vanilkové rožky

100 kusů

60 minút
 

Podľa cukrárky a pekárky Resortu Valachy Pavly Stoklasovej je základom dobrého pečenia používanie kvalitných surovín. „Na nich naozaj nešetrite. Odporúčam použiť maslo, je síce drahé, ale s lacnejšími tukmi je cesto akoby gumové a horšie sa s ním pracuje,“ hovorí pekárka. 
Múku pred pečením preosieva, aby bola nadýchaná. Veľkú rolu zohráva aj kvalita orechov, ktoré by mali byť dobre usušené. „Pripravené cesto nechajte minimálne deň odležať v chlade. Pri tvarovaní rožkov postupujte čo najrýchlejšie. Cesto by nemalo byť dlho v rukách kvôli udržaniu jeho nízkej teploty. Keď v ňom maslo oteplie, rozteká sa a škodí to tvaru rožkov,“ radí Pavla Stoklasová, ktorá s kolegyňami každý rok v decembri napečie stovky rožkov, na ktorých si potom pochutnávajú hostia pri vianočných pobytoch v hoteloch Lanterna a Horal. 

Suroviny:

410 g hladkej múky
140 g práškového cukru
240 g masla
140 g pomletých orechov
1 žĺtok (najlepšie z domáceho vajca)
20 g vanilkového cukru

Postup:

1. Zo všetkých surovín vypracujte cesto pomocou robota Gratus a nechajte ho odstáť v chlade do druhého dňa, potom tvarujte. Aby sa cesto nezahrievalo, pracujte s ním po častiach.
2. Pečte 10 až 12 minút pri teplote 180 až 200 °C.
3. Hneď po vytiahnutí ešte horúce rožky obaľujte v zmesi práškového cukru a vanilkového cukru a rovno ukladajte do papierových škatúľ. Skladujte v chlade.