Chlieb Šumava so zemiakom

Kto by nepoznal tradičný chlieb Šumava, akoby ani nebol. Kedysi sa piekol snáď v každej chalupe a jeho chuť je preverená rokmi. Tradične sa chlieb pečie zo žitného kvásku a jeho príprava je náročnejšia. Vyskúšajte preto variant, kedy žitný kvások nie je potrebný. Nastrúhaný zemiak chlebu navyše pridá na vláčnosti a pružnosti.
Suroviny:
300 ml vody
2 rovné lyžičky soli (10 g)
3 lyžičky rasce
80 g strúhaných varených zemiakov
150 g žitnej chlebovej múky
50 g pšeničnej celozrnnej múky
350 g pšeničnej chlebovej múky
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžička cukru
10 g čerstvého droždia
Postup:
1. Všetky suroviny dajte do formy pekárne. Najprv tekutiny a soľ, potom múku a ostatné suroviny. Droždie uložte alebo nadrobte navrch na múku.
2. Zapnite základný program Klasik, nastavte veľkosť chleba 1000 g, kôrku strednú alebo tmavú a pekáreň zapnite.
3. Pekáreň cesto vypracuje, nechá vykysnúť a následne aj upečie.
4. Upečený chlieb opatrne vyklopte na mriežku, vytiahnite z neho háky a nechajte vychladnúť.