Chlieb Šumava so zemiakom

Chlieb Šumava so zemiakom

1 bochník

 

Kto by nepoznal tradičný chlieb Šumava, akoby ani nebol. Kedysi sa piekol snáď v každej chalupe a jeho chuť je preverená rokmi. Tradične sa chlieb pečie zo žitného kvásku a jeho príprava je náročnejšia. Vyskúšajte preto variant, kedy žitný kvások nie je potrebný. Nastrúhaný zemiak chlebu navyše pridá na vláčnosti a pružnosti.

Suroviny:

300 ml vody
2 rovné lyžičky soli (10 g)
3 lyžičky rasce
80 g strúhaných varených zemiakov 
150 g žitnej chlebovej múky 
50 g pšeničnej celozrnnej múky 
350 g pšeničnej chlebovej múky 
1 lyžica octu 
2 lyžice oleja 

1 lyžička cukru 
10 g čerstvého droždia

Postup:

1. Všetky suroviny dajte do formy pekárne. Najprv tekutiny a soľ, potom múku a ostatné suroviny. Droždie uložte alebo nadrobte navrch na múku.
2. Zapnite základný program Klasik, nastavte veľkosť chleba 1000 g, kôrku strednú alebo tmavú a pekáreň zapnite.
3. Pekáreň cesto vypracuje, nechá vykysnúť a následne aj upečie.
4. Upečený chlieb opatrne vyklopte na mriežku, vytiahnite z neho háky a nechajte vychladnúť.