Cícerový humus

8 porcií
10 minút + pučanie + varenie
V poslednej dobe sa strukovinám dostáva zaslúženej pozornosti. Je to cenný rastlinný zdroj bielkovín, ktorý obsahuje aj ďalší zdraviu prospešné vitamíny a zasýtia vás na dlhšiu dobu. Cícer má jemnú orieškovú chuť, ktorú výborne doplňuje cesnak a pikantná chilli paprička. Nátierka hummus je obľúbená na Blízkom Východe, kde sa podáva so zeleninou alebo s guličkami falafel. Vyskúšajte ju k večeri s pita chlebom, čerstvým pečivom, zeleninou alebo ako dip na párty. V mixéri ETA Vital Blend ľahko pripravíte dokonale hladké pyré alebo hrubšiu pastu podľa preferencií. Pokiaľ máte málo času, použite varený cícer z konzervy.
Suroviny:
300 g cíceru
šťava z ½ citrónu
1 chilli paprička
1–2 stružky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice sezamovej pasty tahini
rímska rasca podľa chuti
soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
ľadová voda podľa potreby
stolný mixér ETA Vital Blend
menší hrniec
Postup:
1. Cícer namočte najmenej na 12 hodín do vody, aby napučal.
2. Vodu zlejte, prilejte čerstvú vodu zhruba 2 cm nad cícer a uvarte ho domäkka, trvá to 1–2 hodiny, podľa toho aký je cícer starý. Prípadnú vodu sceďte a nechajte mierne schladnúť.
3. Cícer presypte do nádoby Vital Blendu a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Chilli papričku zbavte semienok a pridajte s ostatnými surovinami k cíceru. Rozmixujte dohladka, podľa potreby zrieďte ľadovo vychladnutou vodou.