Cícerový humus

Cícerový humus

 

8 porcií

 

10 minút + pučanie + varenie

V poslednej dobe sa strukovinám dostáva zaslúženej pozornosti. Je to cenný rastlinný zdroj bielkovín, ktorý obsahuje aj ďalší zdraviu prospešné vitamíny a zasýtia vás na dlhšiu dobu. Cícer má jemnú orieškovú chuť, ktorú výborne doplňuje cesnak a pikantná chilli paprička. Nátierka hummus je obľúbená na Blízkom Východe, kde sa podáva so zeleninou alebo s guličkami falafel. Vyskúšajte ju k večeri s pita chlebom, čerstvým pečivom, zeleninou alebo ako dip na párty. V mixéri ETA Vital Blend ľahko pripravíte dokonale hladké pyré alebo hrubšiu pastu podľa preferencií. Pokiaľ máte málo času, použite varený cícer z konzervy.

Suroviny:

300 g cíceru

šťava z ½ citrónu

1 chilli paprička

1–2 stružky cesnaku

3 lyžice olivového oleja

3 lyžice sezamovej pasty tahini

rímska rasca podľa chuti

soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

ľadová voda podľa potreby

 

stolný mixér ETA Vital Blend

menší hrniec

Postup:

1. Cícer namočte najmenej na 12 hodín do vody, aby napučal.

 

2. Vodu zlejte, prilejte čerstvú vodu zhruba 2 cm nad cícer a uvarte ho domäkka, trvá to 1–2 hodiny, podľa toho aký je cícer starý. Prípadnú vodu sceďte a nechajte mierne schladnúť.

 

3. Cícer presypte do nádoby Vital Blendu a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Chilli papričku zbavte semienok a pridajte s ostatnými surovinami k cíceru. Rozmixujte dohladka, podľa potreby zrieďte ľadovo vychladnutou vodou.