Falafel

Falafel

4 porce

25 minut

Obľúbené jedlo medzi vegetariánmi, pochádzajúce zo Stredného východu na sedem písmen? Áno, je to cícerový falafel! O jeho presnom pôvode nie je dodnes jasno, ale že sa jedná o zdravú pochúťku vieme určite. Pripravte si recept od účastníčky Food blogu roku 2021, na Instagrame prispievajúcej ako @shoshana.taste.

Suroviny:

200 g suchého cícera
3 menšie červené cibule
4 strúčiky cesnaku
Zväzok koriandera
Zväzok petržlenovej vňate
2 lyžičky mletej rasce
2 lyžičky mletého koriandera
1 a ½ lyžičky soli
4 lyžice hladkej múky
0,5 l oleja na smaženie

Postup:

1. Cícer namočte v dostatku vody minimálne na 12 hodín, potom ho zlejte, prepláchnite a nechajte poriadne odkvapkať. 
2. V mixéri najprv rozmixujte bylinky, cibuľu a cesnak najemno. 
3. Potom pridajte korenie, cícer a mixujte už iba pár pulzov tak, aby mal cícer hrubú štruktúru. 
4. Zmes presuňte do misy, osoľte podľa chuti, pridajte múku a všetko premiešajte. 
5. Skúste si v ruke vytvoriť guličku. Pokiaľ by sa zmes veľmi mrvila, pridajte trochu múky, prípadne lyžicu vody. 
6. Hotovú zmes nechajte odležať v chladničke aspoň 30 minút, môžete si ju ale pripraviť aj dopredu, vydrží aj pár dní. 
7. Zo zmesi vytvarujeme guličky o priemere cca 4 cm. Pracujte rýchlo, ak by sa príliš ohriali, môžu sa trochu rozpadať. Buď ich môžete smažiť hneď, alebo ich pre istotu ešte vložte na chvíľu do chladničky, kým sa rozpáli olej. 
8. Použite fritézu alebo menší hrniec, v ktorom vznikne dostatočne veľká vrstva, aby sa guličky celé ponorili.  Smažte ich v rozpálenom oleji do zlata (ideálne 180 stupňov). 
9. Falafel je ideálne podávať s hummusom, pitou a šalátom hneď po usmažení, aby nestratil svoju chrumkavosť.