Citrónový cheesecake

Citrónový cheesecake

 

10 porcií

 

115 minút

Obľúbený tvarohový koláč získa použitím citrónov osviežujúcu chuť a nádhernú citrusovú vôňu. Ideálny dezert nielen počas horúcich letných dní, ale aj ako ľahká sladká bodka po nedeľnom obede. Nadýchanú a zároveň krémovú konzistenciu docielite postupným šľahaním a pečením v teplovzdušnej rúre. Pomôcť si môžete rajnicou s vodou umiestnenou v spodnej časti rúry pod koláčovou formou.

Suroviny:

200 g maslových sušienok

približne 3 lyžice vody

500 g mascarpone

250 g plnotučného tvarohu

130 g krupicového cukru

2 bio citróny

štipka soli

2 lyžičky vanilkového extraktu

3 vajcia

200 g kyslej smotany

 

Roztváracia tortová forma

Papier na pečenie

ETA Gratus

Postup:

1. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie, formu zavrite a okraje papiera odstrihnite.

 

2. Sušienky rozmixujte nahrubo v robote alebo ich nasypte do plastového vrecka a rozdrvte valčekom nahrubo. Konzistenciu zvoľte podľa chuti. Pokiaľ máte radi chrumkavý korpus, nechajte sušienky nahrubo, pokiaľ dávate prednosť jednoliatemu cestu, rozomeľte ich najemno. Nasypte ich do pripravenej formy, ľahko ich pokvapkajte vodou, premiešajte, pritlačte lyžicou ku dnu a ľahko zvýšte do strán. Vložte korpus do predhriatej rúry a pečte 10 minút. Vyberte a nechajte mierne vychladnúť.

 

3. Medzitým si pripravte náplň. V mise vyšľahajte mascarpone s tvarohom a cukrom, strúhanou citrónovou kôrou a 3 lyžicami citrónovej šťavy dohladka. Najprv šľahajte pri nižších otáčkach a akonáhle sa suroviny začnú spájať, postupne zvyšujte výkon. Do hladkého krému vmiešajte soľ a vanilkový extrakt a postupne po jednom zapracujte vajcia. Prácu vám uľahčí kuchynský robot,  pretože môžete vajcia pridávať behom miešania a nemusíte šľahač zastavovať. Pripravený krém nalejte na predpečený sušienkový korpus.

 

4. Teplotu v rúre nastavte na 150°C. Na dno rúry postavte rajnicu s vodou. Formu vložte na mriežku uprostred rúry a pečte 45 minút, potom teplotu znížte na 120°C a pečte zhruba 20–35 minút až okraje spevnia, ale stred bude ešte ľahko vláčny.

 

5. Cheesecake opatrne vytiahnite, potrite kyslou smotanou a vráťte ešte na 5 minút do rúry. Nechajte ho vychladnúť v mierne pootvorenej rúre a potom ho dajte stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc. Pokiaľ by ste ho hneď po upečení vytiahli, mohol by sa potrhať alebo by sa mu prepadol stred.