Roláda z dyne

1 roláda
45 minút + chladnutia
Dyňové pyré je univerzálnou surovinou, ktorú môžete využiť na slaný aj sladký spôsob. Môžete ho zavariť alebo uchovávať v mrazničke a vytiahnuť podľa potreby. V ceste sa postará o žiarivú farbu, vláčnosť a objem, ktorá sa u piškótovej rolády obzvlášť hodí. Potom ju už stačí len doplniť šľahačkou a žať ovocie. Šľahačku môžete osladiť cukrom alebo voňavým javorovým sirupom, ktorý je zdravší, ale šľahačku ofarbí.
Suroviny:
Cesto:
4 vajcia
180 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
1 lyžička mletej škorice
štipka soli
80 g trstinového cukru + na posypanie cesta
1 lyžička vanilkového extraktu
1 lyžica citrónovej šťavy
180 g dyňového pyré (Hokkaidó, English Pie)
Náplň:
180 ml smotany na šľahanie
2 lyžice trstinového cukru alebo
2 lyžice javorového sirupu
kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom metla na šľahanie
papier na pečenie
plech
utierka
Postup:
1. Plech vyložte papierom na pečenie. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Trúbu predhrejte na 180 °C.
2. Múku preosejte do misy a premiešajte s kypriacim práškom, škoricou a štipkou soli. Cukor prešľahajte so žĺtkami, vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou. Zašľahajte dyňové pyré. Múčnu zmes zapracujte do prešľahaných žĺtkov, zvoľna vmiešajte sneh a cesto vlejte na pripravený plech. Uhlaďte ho špachtľou a pečte v predhriatej trúbe zhruba 12 minút, až je cesto prepečené, ale ešte péruje na dotyk.
3. Upečený korpus vytiahnite, posypte trochou cukru a zakryte vlhkou utierkou. Obráťte a stiahnite papier na pečenie. Opatrne zarolujte aj s utierkou a nechajte schladnúť. Cesto sa tak pripraví na ďalšie plnenie a rolovanie a nebude pri ňom praskať.
4. Smotanu ušľahajte s cukrom na tuhšiu šľahačku. Vychladnutú roládu rozbaľte, potrite šľahačkou, znovu zabaľte a krájajte na rezy.