Roláda z dyne

Roláda z  dyne

 

1 roláda

 

45 minút + chladnutia

Dyňové pyré je univerzálnou surovinou, ktorú môžete využiť na slaný aj sladký spôsob. Môžete ho zavariť alebo uchovávať v mrazničke a vytiahnuť podľa potreby. V  ceste  sa  postará o  žiarivú  farbu, vláčnosť  a objem,  ktorá  sa  u  piškótovej  rolády obzvlášť hodí. Potom  ju  už stačí  len  doplniť  šľahačkou a  žať  ovocie.  Šľahačku  môžete  osladiť  cukrom  alebo voňavým javorovým  sirupom, ktorý  je  zdravší,  ale šľahačku  ofarbí.    

Suroviny:

Cesto:

4  vajcia 

180 g polohrubej  múky 

1  lyžička  kypriaceho  prášku 

1  lyžička  mletej škorice 

štipka  soli 

80 g  trstinového  cukru + na  posypanie  cesta 

1  lyžička  vanilkového extraktu 

1  lyžica  citrónovej  šťavy 

180 g  dyňového  pyré (Hokkaidó, English  Pie) 

 

Náplň:

180 ml  smotany  na  šľahanie 

2  lyžice  trstinového  cukru alebo

2  lyžice  javorového sirupu 

 

kuchynský  robot ETA  Gratus  s  príslušenstvom  metla na šľahanie 

papier na pečenie 

plech

utierka    

Postup:

1. Plech vyložte  papierom na pečenie.  Bielky  vyšľahajte  na tuhý  sneh.  Trúbu  predhrejte  na 180 °C.    

 

2. Múku  preosejte  do  misy  a  premiešajte  s  kypriacim  práškom, škoricou  a  štipkou  soli.  Cukor  prešľahajte  so  žĺtkami, vanilkovým  extraktom  a  citrónovou  šťavou.  Zašľahajte  dyňové  pyré. Múčnu  zmes  zapracujte do  prešľahaných  žĺtkov,  zvoľna  vmiešajte  sneh  a cesto  vlejte  na  pripravený  plech. Uhlaďte ho špachtľou a pečte v  predhriatej  trúbe  zhruba 12  minút, až je cesto  prepečené, ale ešte  péruje na  dotyk.    

 

3. Upečený korpus  vytiahnite, posypte trochou cukru a  zakryte  vlhkou  utierkou.  Obráťte  a  stiahnite  papier na pečenie.  Opatrne  zarolujte aj s  utierkou  a nechajte schladnúť. Cesto  sa  tak  pripraví  na ďalšie  plnenie  a  rolovanie  a nebude pri  ňom  praskať.    

 

4. Smotanu ušľahajte s cukrom na tuhšiu šľahačku.  Vychladnutú  roládu rozbaľte,  potrite  šľahačkou, znovu  zabaľte  a krájajte  na  rezy.