Domáca rustikálna bageta

Domáca rustikálna bageta

 

3 bagety

 

50 minú + vykysnutie

Príprava domáceho pečiva je síce časovo náročnejšia, avšak výsledok zaručene stojí za to! Domovom sa rozvinie nádherná vôňa a vy z trúby vytiahnete teplé chrumkavé bagetky... Odolajte ich zjesť hneď a nechajte ich trochu vychladnúť, aby vás nebolelo brucho. Medzitým môžete pripraviť šalát alebo nakrájať syr, alebo bagetky namažte napríklad bylinkovým alebo cesnakovým maslom alebo si ich máčajte do kvalitného olivového oleja.

Suroviny:

370 ml ľadovej vody

500 g hladkej múky + 1 lyžica na posypanie cesta

25 g balzamikového krému /span>

12 g čerstvého droždia

1 lyžička soli

1 lyžica olivového oleja

hrubá múka na podsypanie cesta

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák

potravinárska fólia

plech na pečenie

papier na pečenie
utierka  

Postup:

1. Do misy robotu ETA Gratus vlejte vodu, preosejte hladkú múku a pridajte balzamikový krém. Pomocou hnetacieho háku spracovávajte cesto najprv 3 minúty na najnižšom stupni, rozdrobte navrch droždie a miešajte 7 minút na najvyššom stupni. Nakoniec pridajte soľ a olivový olej a miešajte na najvyššom stupni ešte 3 minúty.

 

2. Cesto poprášte hladkou múkou, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste 2 hodiny kysnúť.

 

3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľte ho na 3 rovnako veľké diely. Každý vyváľajte do tvaru dlhej bagetky a pretočte oba konce. Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.


4. Trúbu rozohrejte na 250 °C. Pred tým, než vložíte plech do trúby, pomocou prstov alebo rozprašovača postriekajte steny trúby vodou, aby sa v nej vytvorila pára, a potom ihneď vložte plech. Bagety pečte 3 minúty, stlmte teplotu na 200 °C a pečte ešte zhruba 20 minút dozlata. Hotové bagetky nechajte na mriežke vychladnúť.