Domáci kečup

Domáci kečup


8 pohárov
(á 500 ml)

 

5 hodín

Kečup milujú asi všetci, a tak je zbytočné proti jeho používaniu protestovať. Pripravte si preto domáci – je to prekvapivo jednoduché a výsledok je ohromujúci. Naviac viete, čo ste do chladničky dali, a tak sa nemusíte báť žiadnych konzervantov, farbív ani iných éčok a jednoducho si môžete užívať iba skvelú paradajkovú chuť.

Suroviny:

4,5 kg paradajok

400 g jabĺk

300 g cibule

300 g krupicového cukru

30 g soli

15 klinčekov

15 guličiek nového korenia

15 guličiek čierneho korenia

5 lyžičiek mletej sladkej papriky

200 ml octu

 

ETA Gratus 

s krájačom zeleniny

s lisom na ovocie

hrniec 

Postup:

1. Paradajky a jablká umyte, vykrojte jadierka a pokrájajte na kocky o veľkosti zhruba 3 x 3 cm. Pre uľahčenie a urýchlenie práce môžete využiť krájač zeleniny robota ETA Gratus s nástavcom na krájanie kociek. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo.

 

2. Všetky suroviny okrem octu dajte do väčšieho hrnca a za občasného miešania duste na miernom stupni s ľahko pootvorenou pokrievkou zhruba 2 hodiny.

 

3. Uvarenú zmes nechajte vychladnúť a pri pomalej rýchlosti ju prepasírujte cez lis na ovocie robota ETA Gratus. Vylisovanú zmes prelejte do čistého hrnca, prilejte ocot a opäť duste pod ľahko pootvorenou pokrievkou na miernom stupni 2 hodiny. Občas premiešajte.

 

4. Ešte horúci kečup plňte do vopred vysterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte dnom hore. Nechajte vychladnúť a otočte späť. Uistite sa, že sú všetky viečka správne dotiahnuté. Takto pripravený kečup uchovávajte v tme. Jeho trvanlivosť je až 2 roky, a to aj bez použitia chemických konzervantov.