Domáci kečup

Domáci kečup


8 pohárov
(á 500 ml)

 

5 hodín

Kečup milujú asi všetci a je úplne zbytočné protestovať. Pripravte si preto radšej domáci – je to prekvapivo jednoduché a výsledok je ohromujúci. Navyše viete, čo ste doň dali a vyhnete sa konzervantom, farbivám a "éčkam". Vychutnáte si iba skvelú chuť paradajok.

Suroviny:

4,5 kg paradajok
400 g jabĺk
300 g cibule
300 g krupicového cukru
200 ml octu
30 g soli
15 klinčekov
15 guličiek nového korenia
15 guličiek čierneho korenia
5 lyžičiek mletej sladkej papriky

Postup:

1. Paradajky a jablká umyte, vykrojte jadierka a pokrájajte na kocky cca 3 x 3 cm. Pre uľahčenie a urýchlenie práce môžete využiť krájač zeleniny robota ETA Gratus s nástavcom na krájanie kociek. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo.

 

2. Všetky suroviny okrem octu dajte do väčšieho hrnca a za občasného miešania duste na miernom stupni s ľahko pootvorenou pokrievkou zhruba 2 hodiny.

 

3. Uvarenú zmes nechajte vychladnúť a pri pomalej rýchlosti ju prepasírujte cez lis na ovocie robota ETA Gratus. Vylisovanú zmes prelejte do čistého hrnca, prilejte ocot a opäť duste pod pootvorenou pokrievkou na miernom stupni 2 hodiny. Občas premiešajte.

 

4. Ešte horúci kečup plňte do vopred vysterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť a otočte späť. Uistite sa, že sú všetky viečka správne dotiahnuté. Takto pripravený kečup uchovávajte v tme na chladnejšom mieste. Jeho trvanlivosť je až 2 roky, a to aj bez použitia chemických konzervantov.