Domáci kečup

8 pohárov
(á 500 ml)
5 hodín
Kečup milujú asi všetci a je úplne zbytočné protestovať. Pripravte si preto radšej domáci – je to prekvapivo jednoduché a výsledok je ohromujúci. Navyše viete, čo ste doň dali a vyhnete sa konzervantom, farbivám a "éčkam". Vychutnáte si iba skvelú chuť paradajok.
Suroviny:
4,5 kg paradajok
400 g jabĺk
300 g cibule
300 g krupicového cukru
200 ml octu
30 g soli
15 klinčekov
15 guličiek nového korenia
15 guličiek čierneho korenia
5 lyžičiek mletej sladkej papriky
Postup:
1. Paradajky a jablká umyte, vykrojte jadierka a pokrájajte na kocky cca 3 x 3 cm. Pre uľahčenie a urýchlenie práce môžete využiť krájač zeleniny robota ETA Gratus s nástavcom na krájanie kociek. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo.
2. Všetky suroviny okrem octu dajte do väčšieho hrnca a za občasného miešania duste na miernom stupni s ľahko pootvorenou pokrievkou zhruba 2 hodiny.
3. Uvarenú zmes nechajte vychladnúť a pri pomalej rýchlosti ju prepasírujte cez lis na ovocie robota ETA Gratus. Vylisovanú zmes prelejte do čistého hrnca, prilejte ocot a opäť duste pod pootvorenou pokrievkou na miernom stupni 2 hodiny. Občas premiešajte.
4. Ešte horúci kečup plňte do vopred vysterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť a otočte späť. Uistite sa, že sú všetky viečka správne dotiahnuté. Takto pripravený kečup uchovávajte v tme na chladnejšom mieste. Jeho trvanlivosť je až 2 roky, a to aj bez použitia chemických konzervantov.