Kura po baskicku

Kura po baskicku

 

3 porcie

 

85 minút

Suroviny naskladajte do pekáča a čakajte, až sa všetko upečie do excelentnej mäkkosti a výbornej plnej chuti. Jej základom sú dozreté paradajky a papriky, voňavý tymian a samozrejme kura. Vyberajte čo najzdravšie – farmárske alebo v bio kvalite, v chuti sa vám bohato odmení.

 

Suroviny:

 

2 kuracie stehná

1 lyžička mletej údenej papriky

½ lyžičky mletého chilli

2 vetvičky tymianu

soľ a čerstvo namleté korenie

3 strúčiky cesnaku

3 lyžice olivového oleja

1 červená paprika

1 žltá paprika

4 cibule

90 g choriza

100 g čiernych olív bez kôstky

400 g konzervovaných krájaných paradajok

varená ryža, bageta alebo pečené zemiaky na podávanie

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Kuracie stehná rozdeľte v kĺboch na hornú a spodnú časť. Údenú papriku, chilli, polovicu drveného tymianu, štipku soli, pretlačený cesnak a olej premiešajte na marinádu a vmasírujte ju do kúskov mäsa.

 

2. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na kocky zhruba 3 x 3 cm. Cibuľu olúpte a nakrájajte na osminky. Chorizo nakrájajte na plátky. Olivy môžete pozdĺžne prekrojiť.

 

3. Zeleninu vsypte do nádoby pečenky, ľahko premiešajte, posypte zvyšným drveným tymianom, chorizom a olivami a zalejte paradajkami. Kuracie stehná položte na zeleninu. Pečte 20 minút, mäso otočte, prelejte vypečenou šťavou a nechajte dopiecť zhruba 35–45 minút do zlata a domäkka. Podávajte s varenou ryžou, čerstvou bielou bagetou alebo pečenými zemiakmi.