Kura po baskicky

3 porcie
85 minút
Suroviny naskladajte do pekáča a počkajte, kým sa všetko upečie do excelentnej mäkkosti a výbornej plnej chuti. Základom sú dozreté paradajky a papriky, voňavý tymian a samozrejme kura. Vyberajte čo najzdravšie – farmárske alebo v bio kvalite, v chuti sa vám bohato odmení.
Suroviny:
2 kuracie stehná
1 lyžička mletej údenej papriky
½ lyžičky mletého chilli
2 vetvičky tymianu
soľ a čerstvo namleté korenie
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
1 červená paprika
1 žltá paprika
4 cibule
90 g choriza
100 g čiernych olív bez kôstky
400 g konzervovaných krájaných paradajok
varená ryža, bageta alebo pečené zemiaky na podávanie
ETA Pečenka
Postup:
1. Kuracie stehná rozdeľte v kĺboch na hornú a spodnú časť. Údenú papriku, chilli, polovicu drveného tymianu, štipku soli, pretlačený cesnak a olej premiešajte na marinádu a vmasírujte ju do kúskov mäsa.
2. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na kocky zhruba 3 x 3 cm. Cibuľu olúpte a nakrájajte na osminky. Chorizo nakrájajte na plátky. Olivy môžete pozdĺžne prekrojiť.
3. Zeleninu vsypte do nádoby pečenky, ľahko premiešajte, posypte zvyšným drveným tymianom, chorizom a olivami a zalejte paradajkami. Kuracie stehná položte na zeleninu. Pečte 20 minút, mäso otočte, prelejte vypečenou šťavou a nechajte dopiecť zhruba 35–45 minút do zlata a domäkka. Podávajte s varenou ryžou, čerstvou bielou bagetou alebo pečenými zemiakmi.