Dusené jahňacie

Jahňacie mäso je v našich jedálničkoch skôr vzácnosťou, pokiaľ sa ho ale rozhodnete pripravovať doma, zaslúži si osvedčený recept, s ktorým bude príprava tohto sviatočného pokrmu predurčená k úspechu. S Írskom inšpirovaným duseným jahňacím a naším multifunkčným tlakovým hrncom určite nešliapnete vedľa.
Suroviny:
2 lyžice olivového oleja
500 g jahňacieho zadného
2 menšie cibule nakrájané nadrobno
3 strúčiky cesnaku (prelisované)
3 lyžice hladkej múky
500 ml čierneho piva
1 l hovädzieho vývaru
hŕstka tymianu
2 bobkové listy
soľ, čierne korenie podľa chuti
2 menšie zemiaky nakrájané na kocky
2 menšie mrkvy nakrájané na kolieska
1 petržlen nakrájaný na kolieska
¼ zeleru nakrájaného na kocky
etržlenová vňať a tymian na podávanie
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Hrniec zapnite na program Varenie bez veka. Rozohrejte olivový olej, akonáhle sa rozpáli, pridajte mäso, ktoré opečte zo všetkých strán. Akonáhle je mäso zo všetkých strán hnedé, pridajte cibuľu a cesnak. Spoločne opekajte do doby, kým cibuľa zmäkne. Zasypte múkou, premiešajte a podlejte pivom tak, aby sa začala tvoriť zásmažka. Potom prilejte zvyšok piva a celý vývar. Do hrnca vhoďte tymian, bobkový list, osoľte, okoreňte a vypnite program Varenie bez veka.
- Nasaďte veko a nastavte program Tlakové varenie na 30 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP a nechajte tlak vypustiť prirodzene po dobu 10 minút, potom otočte ventil a vypustite zvyšný tlak. Otvorte veko.
- Pridajte zemiaky a koreňovú zeleninu, premiešajte. Opäť nasaďte veko a zapnite program Tlakové varenie na 10 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP a vypustite paru. Odoberte veko, dochuťte soľou, korením a prípadne cesnakom.