Eintopf alebo dusené hovädzie

Eintopf alebo dusené hovädzie

 

6 porcií

 

100 minút

Toto nemecké národné jedlo patrí k najstarším tradičným pokrmom v Európe, Eintopf v preklade znamená jeden hrniec. Spravidla obsahuje mnoho surovín, ktoré sa líšia podľa toho, v ktorom zo 16 regiónov Nemecka práve ste. Príprava v jednom hrnci je veľmi praktická, pretože ušetríte nielen riad, ale pri varení sa všetky chute krásne prepoja a výsledkom je výborná hrejivá polievka či mäsové ragú.

Suroviny:

1 kg hovädzieho mäsa (stehno, pliecko, krk)
4 menšie mrkvy
1 pór
2 stopkové zelery
2 lyžice rastlinného oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku
250 ml suchého červeného vína
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžičky mletej sladkej papriky
2 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo namleté korenie
1 bobkový list
1 lyžička drvenej rasce
soľ, čierne korenie
chlieb na podávanie

Postup:

1. Mäso očistite od blán a nakrájajte na kocky zhruba 2 x 2 cm. Mrkvu, pór a zeler poriadne umyte, očistite a nakrájajte na tenké plátky.

2. V nádobe pečenky rozohrejte 1 lyžicu oleja a sprudka opečte mäso aspoň 3 minúty zo všetkých strán, aby krásne zhnedlo. Vyberte ho na tanier.

3. Prilejte zvyšný olej a zľahka na ňom orestujte zeleninu, zhruba 3 minúty dozlatista. Prisypte sladkú papriku, pretlačte olúpaný cesnak a opekajte 2 minúty kým sa rozvonia. Prilejte pretlak a víno, nechajte mierne odpariť alkohol, vložte k zelenine mäso, zalejte ho vývarom, ľahko osoľte a okoreňte, vložte bobkový list a drvenú rascu a duste zhruba 1 hodinu domäkka. Každých dvadsať minút premiešajte.

4. Mäkké mäso podávajte so zeleninou a omáčkou s chrumkavým chlebom.