Fajitas

Fajitas

3-4 porcie

30 minút
 

„Fajitas“ – už názov znie dobre. Ešte lepšie toto mexické jedlo vyzerá. A chuť? Tak tá je zo všetkého najlepšia. Človek by neveril, že túto efektívnu a efektnú hostinu zvládne rodine pripraviť do pol hodiny. Fajitas môžete podávať s tortillami aj s ryžou, s guacamole, kyslou smotanou a rajčinovou salsou.

Suroviny:

3 kuracie prsia

Marináda:
šťava z 1 limetky (2-3 lyžice)
3 lyžice ananásovej šťavy 
1 lyžica olivového oleja
2 lyžičky worcesterskej omáčky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžička mletej údenej papriky
1 lyžička sušeného oregana
čerstvo mleté čierne korenie
mleté čili podľa chuti
soľ (pozor – pridáva sa až pred tepelnou úpravou)

Zeleninová zmes:
3 veľké farebné papriky
1 veľká alebo 2 menšie červené cibule
olivový olej
soľ

K servírovaniu:
avokádo
kyslá smotana
rajčinová salsa
tortilly alebo ryža
koriander
limetka

Postup:

1. Pripravte marinádu na mäso – vo väčšej mise premiešajte limetkovú a ananásovú šťavu, olivový olej, worcester, najemno nasekaný cesnak, rímsku rascu, údenú papriku, oregano, čierne korenie a čili podľa chuti. Mäso ponorte do marinády a nechajte cez noc prikryté fóliou marinovať. 
2. Pol hodiny pred opekaním premiešajte s väčšou štipkou soli a nechajte pri izbovej teplote.
3. Rúru predhrejte na 150 °C a vložte dovnútra pekáč.
4. Mäso vyberte z marinády a položte na rozpálenú panvicu. Opekajte 5 minút z jednej strany a cca 3-4 minúty zo strany druhej. Marinádu, ktorá vám zostala, vlejte do pekáča v rúre. Vložte do nej aj mäso a pečte asi 15 minút. Prípadne môžete použiť panvicu s kovovou alebo odnímateľnou rukoväťou, ktorú možno vložiť do rúry. 
5. Papriky a cibuľu nakrájajte na tenké pásiky. V panvici rozohrejte trochu oleja. Zeleninu vsypte do panvice, osoľte a za občasného miešania opekajte asi 5 minút. Zelenina sa lepšie opečie, pokiaľ ju budete pripravovať po častiach – stačí na dvakrát.
6. Pred servírovaním nakrájajte mäso na plátky. Podávajte s horúcou zeleninou, avokádom alebo s guacamole, s tortillami alebo ryžou, rajčinovou salsou, kyslou smotanou a čerstvým koriandrom. Pre osvieženie pridajte na tanierik aj nakrájanú limetku.